Indická mise na Měsíc se nezdařila. Pozemní středisko ztratilo spojení s přistávacím modulem

Věda a technika 07. září 2019 | 23:10 — Lukáš Bauer
Indické vesmírné středisko v pátek ztratilo spojení s přistávacím lunárním modulem sondy Čandraján-2, který měl dosednout na měsíční povrch. Modul s názvem Vikram byl podle dostupných informací v době ztráty spojení pouze dva kilometry nad povrchem Měsíce. O jeho stavu od té doby nejsou žádné informace.
Další 2 fotografie v galerii
Indická mise na Měsíc má vážný problém / Internet

Indická mise na Měsíc se pravděpodobně nezdařila poté, co pozemní řídící středisko ztratilo spojení s přistávacím modulem Vikram, který měl dosednout na lunární povrch. Indie ztratila spojení s modulem ve chvíli, kdy se nacházel asi dva kilometry nad měsíčním povrchem. Modul dopravila k povrchu Měsíce sonda Čandraján-2.

Podle přímého přenosu z vesmírného centra ISRO indičtí experti celou situaci analyzují a snaží se komunikaci s modulem, který je nezbytný pro úspěch mise, obnovit. Modul vážící asi 1,5 tuny měl dosednout v oblasti jižního pólu.

Oblast jižního pólu je pro přistání velice nebezpečná a dosud se o podobnou akci nikdo nepokusil. Modul měl na Měsíc vysadit lunárního robota, který se měl zabývat chemickou analýzou vzorků.

Neúspěchem skončil letos v dubnu také izraelský pokus, když sonda Beres nedokázala dokončit přistání na Měsíci. Indická mise měla zkoumat krátery, které by podle propočtů mohly obsahovat až 100 milionů tun vody. Vědci se domnívají, že by Měsíc mohl sloužit jako zásobárna vody pro budoucí mise do hlubokého vesmíru nebo na Mars. 

Komplikace během přistání znepokojily také NASA, která chtěla indická data využít pro svou misi Artemis, která má na měsíční povrch v roce 2024 přivést lidskou posádku.

Součástí první generace Čandrajánu byla i dopadová sonda, která se nárazem o měsíční povrch zničila. Jako zatím poslední letos v lednu zdárně na Měsíc dorazila čínská sonda Čchang-e 4 s robotickým vozidlem. Dále čtěte: (Indická sonda úspěšně dokončila přechod na oběžnou dráhu Měsíce. Zvládla tak nejsložitější manévr).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu