Robot na Marsu zachytil zvuky z nitra planety. Vědci je nyní analyzují

Věda a technika 09. října 2019 | 06:44 — Lukáš Bauer
Sonda americké NASA zachytila na rudé planetě zvláštní zvuky z jejího nitra. Robotická sonda InSight přistála na Marsu počátkem května loňského roku, aby zkoumala seismickou činnost na Marsu. Vědci nyní analyzují nasbíraná data a zjistili již několik zemětřesení.
Loading...
Sonda InSight zkoumá Mars od loňského roku / Internet

InSight je meziplanetární sonda americké vesmírné agentury NASA a je primárně určena k výzkumu Marsu. Sonda byla vynesena do vesmíru v květnu loňského roku a jedná se o vůbec první sondu, která zkoumá Mars pod jeho povrchem.

NASA nyní zveřejnila sérii zvuků, které sonda získala za pomoci velice citlivých přístrojů. Její extrémně citlivé senzory dokážou zachytit i ty nejjemnější otřesy uvnitř planety a pomocí seismometru jsou předávány dále ke zpracování a analýze.

Vesmírná sonda InSight již na Marsu naměřila několik desítek zemětřesení a vědci už například vědí, že marsotřesení oproti zemětřesením na Zemi nejspíše trvá výrazně déle, možná až desítky minut.

První sérii zemětřesení sonda InSight detekovala přibližně před půl rokem. Zvuky, které nyní NASA zveřejnila, pocházejí pravděpodobně z otřesů o síle až  3,7. Vědci se domnívají, že tyto otřesy nejsou způsobeny pády meteoritů, ale aktivitou jádra planety.

Díky analýze záznamů budou vědci schopni lépe pochopit geologickou aktivitu Marsu. Hlavní cíl mise je totiž odhalení vnitřní stavby Marsu a zodpovědět tak důležité otázky z jeho historie. Dále čtěte: (Obří raketa Super-Heavy by mohla vzlétnout již příští rok. Brzdí ji výroba motorů).

Témata: zvuk, Mars, planeta, jádro, vesmír
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu