Astronomům se podařilo zachytit následky kolize dvou exoplanet. Pozorovali ji před deseti lety

Věda a technika 26. října 2019 | 16:30 — Lukáš Bauer
Před deseti lety astronomové zachytili signály z vesmíru, které naznačovaly, že se stalo něco neuvěřitelného. Ve hvězdném systému vzdáleném asi 300 světelných let od Země došlo ke srážce dvou planet. Nyní se vědcům podařilo změřit, jaké dopady tato srážka měla.
Další 2 fotografie v galerii
V nedalekém hvězdném systému došlo ke srážce dvou planet / Internet

Astronomové před deseti lety tušili, že narazili na něco velkého. Ve starém binárním hvězdném systému totiž došlo ke srážce dvou exoplanet. Nyní po téměř deseti letech se vědcům podařilo následky této obrovské vesmírné kolize změřit.

Kvůli této kolizi se kolem systému vytvořil mrak prachu. Nejdříve se vědci domnívali, že příčinou mohly být asteroidy nebo planetesimály, které se vzájemně prolínají. Následná spektroskopická pozorování hypotézu vyvrátila a v roce 2010 vědci dospěli k závěru, že nadbytek prachu byl s největší pravděpodobností výsledkem skutečného střetu dvou světů.

Hvězdný systém s názvem BD + 20 °307 zachvátilo velké množství teplých, malých křemičitých částic prachu. Vědci pomocí infračervených spekter dokázali změřit, že hvězdný systém září asi o deset procent více než před několika lety.

Podle vědců to znamená, že prachová zrna absorbují více tepla ze světla dvou hvězd BD + 20 °307 a odrážejí také více světla. Vědci se také domnívají, že následky kolize těchto planet se stále vyvíjí a budou mít zásadní dopad také na ostatní planety v systému.

Podle všech dostupných údajů a měření provedených systémem SOFIA (The Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) je kolize mezi dvojicí exoplanet stále nejpravděpodobnějším původem extrémního prachu v systému. Dále čtěte: Na Venuši panují nesnesitelné podmínky. Nová simulace NASA ukazuje, že to tak nemuselo být.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu