Vyhynul jeden z nejvzácnějších druhů nosorožce. Na planetě přežívá už jen hrstka těchto tvorů

Věda a technika 25. listopadu 2019 | 13:50 — Lukáš Bauer
Poslední jedinec nosorožce sumaterského žijicí v Malajsii uhynul. Samice, která žila v zajetí na ostrově Borneo, podlehla rakovině. Kriticky ohroženého druhu nyní na celé planetě zbývá už jen několik desítek kusů.
Další 3 fotografie v galerii
Nosorožec sumaterský je kriticky ohroženým druhem / Internet

Na ostrově Borneo uhynul poslední kus vzácného nosorožce sumaterského, kterého na světě žije už jen několik jedinců. U samice Iman byly již před čtyřmi lety, kdy byla odchycena, zjištěny pokročilé nádory v oblasti dělohy, kterým nyní podlehla.

V Malajsii tak už nežije žádný nosorožec sumaterský a v celé oblasti je považován za vyhynulého. Letos uhynul v Malajsii také poslední samec a další samice Sabah uhynula v roce 2017. Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulého už od roku 2017.

Iman podle vědců, kteří o ni v posledních letech pečovali, unikla smrti kvůli náhlé rozsáhlé ztrátě krve už několikrát. Biologům se ji však podařilo uzdravit a odebrat její vajíčka, které by chtěli využít pro pokus o záchranu tohoto druhu.

Malajští experti se snaží umělou reprodukcí obnovit stavy nosorožce sumaterského již od roku 2011, zatím však v této činnosti nezaznamenali větší úspěch. Populace tohoto nejmenšího nosorožce světa je tak stále ve velkém ohrožení.

Nosorožec sumaterský je na první pohled rozeznatelný tím, že jako jediný z asijských nosorožců má dva rohy. Nosorožci se kdysi toulali po celé Asii až po Indii, jejich počty ale drasticky poklesly v důsledku odlesňování a pytláctví. Z divoké přírody už tento savec téměř vymizel. Dále čtěte: (Gigantického prehistorického žraloka vyhubil nejspíše výbuch supernovy).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu