Loňská erupce indonéské sopky způsobila gigantickou vlnu tsunami. Byla vysoká jako mrakodrap

Věda a technika 02. prosince 2019 | 08:57 — Lukáš Bauer
Vědci zjistili, že mohutná erupce sopky Anak Krakatoa, která nastala v prosinci minulého roku, způsobila obrovskou vlnu tsunami. Gigantická vlna podle počítačových modelů dosahovala výšky okolo sta metrů. Kdyby tato tsunami zasáhla obydlenou oblast, způsobila by obrovskou katastrofu.
Další 3 fotografie v galerii
Obrovskou vlnu tsunami způsobila exploze indonéské sopky Krakatoa / Internet

Mohutná erupce indonéské sopky Anak Krakatoa z loňského prosince podle vědců způsobila obrovskou vlnu tsunami, která mohla dosahovat výšky okolo sto metrů. Kdyby tato vlna vysoká jako mrakodrap zasáhla některý z obydlených ostrovů, způsobila by obrovské škody.

Loňská erupce sopky si vyžádala nejméně čtyři stovky lidských životů. Během silného výbuchu se část sopky zřítila do moře a zvedla tak ničivou vlnu. Tato vlna zasáhla Sumatru, přičemž v té době byla vysoká pouze okolo deseti metrů.

Díky analýze dat ze seismologických přístrojů se však vědcům podařilo zjistit, že následky způsobené tsunami mohly být mnohem horší. Krátce po zřícení sopky do moře totiž vlna dosahovala výšky až sto metrů. Vlna se zvedla změnou vodní hladiny, kterou zdeformovala masa kolabující horniny.

Díky gravitačním silám Země však tato obří vlna rychle ztratila svou výšku, jelikož gravitace stáhla vlnu zpět do moře. Vědcům se také podařilo zjistit, že vlna zasáhla neobydlený ostrov a v té době dosahovala ještě výšky okolo osmdesáti metrů.

Stejná sopka způsobila mohoutnou tsunami v roce 1883, kdy vlna při nárazu na pevninu měřila více než čtyřicet metrů. V souvislosti s následky této ničivé vlny tehdy zemřelo více než pětatřicet tisíc lidí. Právě katastrofám takových rozměrů se snaží vědci předejít díky novým výzkumům, které se zabývají samotným formováním smrtících vln. Dále čtěte: (Tsunami, která smetla před několika lety japonské pobřeží, zapříčinila něco velmi zvláštního).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu