V okolí objeveného vraku římského plavidla se nachází množství zachovalých artefaktů

Věda a technika 13. prosince 2019 | 17:12 — Lukáš Bauer
Poblíž břehů řeckého ostrova Kefalonia byl mořskými badateli objeven vrak staré římské lodi. Podle průzkumu sonarem se v okolí vraku nachází také velké množství starověkých artefaktů včetně celých amfór. Plavidlo, které pochází z 1. století před naším letopočtem, může přinést nové poznatky o starověkých obchodních trasách.
Další 3 fotografie v galerii
Poblíž ostrova Kefalonia byl objeven vrak římské lodi / Internet

Mořským badatelům se podařil unikátní objev v Jónském moři poblíž řeckého ostrova Kefalonia. Na místě byl za pomoci sonaru odhalen vrak přibližně 30 metrů dlouhého plavidla, které pochází pravděpodobně z období 1. století před naším letopočtem.

V okolí vraku se nachází také velké množství starých artefaktů, převážně nádob zvaných amfóry, které sloužily k převozu potravin, obilí a dalších komodit. Podle dat ze sonaru je vrak z poloviny přikrytý sedimenty a podle jeho objevitelů existuje šance, že se podaří odkrýt zbytek dřevěné konstrukce.

V přístavu Fiskardo na ostrově Kefalonia se v dávných dobách nacházely antické domy a další stavby včetně hrobek z období 143 až 300 let před naším letopočtem. Přístav využívali římští obchodníci k přepravě zboží do Středozemí. Mezi hlavní komodity, které se na této trase převážely, patřily olivy, obilí, olej a víno.

Zda se průzkumníci pokusí ze dna moře vrak vyzvednout, zatím zůstává otázkou. Podle vědců by mohlo napomoci k zodpovězení některých otázek ohledně starořímského obchodu a námořních obchodních trasách. Další informace o době ztroskotání vraku chtějí vědci přinést díky novému průzkumu sonarem. Nové a přesné technologie tak dokážou nahradit potápěče, kteří se běžně k nalezeným vrakům musí ponořit. Dále čtěte: Hluboko pod hladinou oceánu byl objeven vrak jedné z nejdůležitějších letadlových lodí druhé světové války.

Témata: vrak, loď, Řím, Řecko, obchod, moře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu