Tento unikátní stroj byl objeven v ruském Čeljabinsku. Byl vybaven pozoruhodnou technologií

Auto 26. prosince 2019 | 16:16 — Lukáš Bauer
Sovětský osmikolový vůz působí jako z nějakého futuristického filmu, ale ve skutečnosti se jedná o jeden z neúspěšných sovětských projektů. Tento jediný exemplář obojživelného vozidla byl objeven před dvěma lety v ruském Čeljabinsku a nyní je vystavován v moskevském muzeu.
Další 4 fotografie v galerii
Tento osmikolový vůz byl vyvíjen za sovětské éry / Internet

V roce 2017 objevil jeden z obyvatel ruského města Čeljabinsk v garáži zvláštní vozidlo, které, jak se později ukázalo, je jediným dochovaným prototypem sovětského obojživelníka. Vůz má osm kol, unikátní kloubovou konstrukci a je poháněn hydraulickými motory. 

Unikátní prototyp obojživelného vozidla stvořil na konci šedesátých let v místní továrně na výrobu traktorů. Terénní automobil má kloubový mechanismus, který byl používán právě u traktorů. Na vozidle je výrazné také umístění jediných dveří, které se nacházejí v čelní části automobilu.

Prototyp nemá motor, ale podle konstrukce vozu měl být spolu s hydraulickým čerpadlem umístěn v zadní části. Vozidlo je také vybaveno hydrostatickou převodovkou a hydraulickými motory pro každé kolo.

Celý obojživelník měří na délku 4,53 m, 1,9 m na šířku a 1,49 m na výšku. Díky lehké hliníkové konstrukci a duralovým součástem váží vůz pouze 1,5 tuny. Díky kloubu, který je krytován plechy ve tvaru žaber, vypadá tento osmikolový teréňák velice futuristicky. 

Konstruktér vozidla byl pravděpodobně Maxim Melnichenko, který prototyp vozu uskladnil v garáži. Po jeho smrti garáž zdědila jeho dcera, která se v roce 2010 rozhodla ji prodat. Nový majitel garáže automobil objevil uvnitř a vydražil v aukci. Podle expertů je konstrukce vozu sice velice zajímavým počinem, ale neměla šanci na úspěch kvůli vysoké náročnosti výroby. Dále čtěte: (Vzniklo unikátní vozidlo Tatra Phoenix s obrovskými čelistmi dokáže přesadit vzrostlé stromy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu