Záhadná smrt stovek mořských želv objasněna. Vědci objevili překvapivou příčinu

Věda a technika 12. ledna 2020 | 14:55 — Lukáš Bauer
Koncem minulého roku se naskytl mořským biologům na plážích mexického státu Oaxaca smutný pohled na mrtvá těla téměř tří stovek želv, které moře vyplavilo na pláž. Příčina tohoto hromadného úmrtí byla dlouho nejasná, nyní ale vědci přicházejí s odpovědí.
Další 2 fotografie v galerii
V prosinci bylo u pobřeží Mexika objeveno téměř tři sta mrtvých želv / Internet

Koncem prosince bylo na pláži v mexickém státě Oaxaca objeveno téměř tři sta mrtvých želv. Mořští biologové poté pátrali po příčině smrti tak velkého množství těchto mořských tvorů na jednom místě a zjistili, že zvířata se otrávila takzvaným rudým květem, tedy jednou z jedovatých mořských řas.

Na pláži bylo nalezeno celkem 293 otrávených želv, přičemž 27 z nich se podařilo vědcům zachránit. Podle jejich vyjádření za jejich smrt může přemnožení toxických mikrořas, které se objevily u mexického pobřeží.

Příčinu otravy vědci identifikovali díky pitvě, kterou u několika tvorů provedli. Na základě analýzy zjistili, že otravu u želv způsobily mikroorganismy, které produkují jedovaté toxiny. Při tomto jevu se na hladině moře objevuje červený květ, který je taktéž velice toxický pro některé mořské živočichy.

Přemnožení několika druhů toxických řas má podle vědců přímou souvislost s globálním oteplováním. Hlavním zástupcem těchto řas je například Karenia brevis, kterému k životu prospívá velký obsah oxidu uhličitého.

Podobné neštěstí se stalo v mexickém státě Oaxaca také v únoru 2016, kdy želvy v důsledku přemnožení mikrořas napadli bezobratlí živočichové z třídy motolice. Ti ochromili jejich nervovou soustavu a želvy tak měly problémy se zvedáním hlavy a dýcháním. Dále čtěte: (Vědci zjistili, co se skrývá za obří velikostí některých mořských savců).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu