Hackeři rozesílají nebezpečné emaily. Využili celosvětové hrozby koronaviru

Věda a technika 02. února 2020 | 18:28 — Lukáš Bauer
Internetem se šíří podvodné emaily, za kterými stojí zákeřné skupiny hackerů. Lidem tak do poštovních schránek chodí maily s přílohami, které se tváří jako dokumenty týkající se celosvětové hrozby v podobě koronaviru, jehož epidemie vypukla v čínském Wuchanu.
Další 1 fotografie v galerii
Koronavirus se stal návnadou hackerů / Internet

Na internetu se šíří podvodné emaily s přílohami, které se tváří jako dokumenty týkající se šíření nákazy koronavirem. Za těmito emaily pravděpodobně stojí některá ze skupin hackerů, jak před několika dny upozornila společnost Kaspersky.

V emailech, které vyzývají uživatele, aby se podíval, jak se nákaza ve světě šíří, byly objeveny škodlivé kódy, jenž byly skryty v souborech s příponami pdf, mp4 či DOCX. Koronavirus je totiž v současné době velice populárním tématem a hackeři se toho rozhodli využít. Podobně tomu bylo již v minulosti u jiných celosvětových témat.

„Koronavirus, o kterém se momentálně široce diskutuje, a jsou ho i plná média, už stihli kyberzločinci využít jako návnadu. Dosud jsme byli schopni rozpoznat deset jedinečných kódů, a jelikož takové aktivity zaznamenáváme při populárních mediálních tématech často, očekáváme, že jejich počet bude jen růst,“ uvedl generální ředitel společnosti Kaspersky pro východní Evropu Miroslav Kořen.

Emaily však obsahují trojské koně a další škodlivé kódy, s jejichž pomocí jsou hackeři schopni získat kontrolu nad infikovaným počítačem. Společnost Kaspersky varuje, aby lidé podobné emaily vůbec neotevírali. Vhodné je podívat se na příponu staženého souboru. Dokumenty a videosoubory by neměly mít koncovku ve formátech exe nebo lnk. Dále čtěte: Vědci objevili neznámý virus, který by podle současných znalostí vůbec neměl existovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu