NASA se snaží obnovit funkce legendární sondy Voyager 2. Situaci komplikuje nepředstavitelná vzdálenost

Věda a technika 04. února 2020 | 13:17 — Lukáš Bauer
Experti z americké NASA se rozhodli pokusit obnovit fungování sondy Voyager 2, která se již dávno nachází miliardy kilometrů od Země v mezihvězdném prostoru. Provoz sondy byl totiž přerušen pravděpodobně ochranným softwarem. Snahu inženýrů však komplikuje 18 miliard kilometrů mezi řídícím střediskem a samotnou sondou.
Další 3 fotografie v galerii
Sonda Voyager 2 se nachází v mezihvězdném prostoru / Internet

Obě sondy mise Voyager 1 a 2 již několikátým rokem putují mezihvězdným prostorem miliardy kilometrů od Země. Sonda Voyager 2 se pohybuje výrazně vyšší rychlostí, a proto se aktuálně nachází dále než její předchůdce. Sonda je nyní přibližně 18 miliard kilometrů od naší planety.

Podle laboratoře tryskových pohonů (JPL) NASA, která řídí provoz obou sond, došlo k aktivaci bezpečnostního protokolu, který se zapne při zjištění problému a omezí některé funkce sondy. Tento autonomní systém je aktivován tehdy, hrozí-li sondě bezprostřední poškození.

Sondy vypuštěné v roce 1977 jsou určeny pro průzkum hlubokého vesmíru. Každá z dvojice sond Voyager byla vypuštěna jiným směrem. Obě sondy se nyní nacházejí v mezihvězdném prostoru a komunikace s nimi je stále obtížnější.

Podle expertů z JPL NASA sonda Voyager 2 stále komunikuje a poskytuje pozemnímu řídícímu středisku základní telemetrické údaje. Díky pečlivé analýze však vědci zjistili, že sonda reaguje na povely s velkým zpožděním, což způsobilo paralelní provoz dvou energeticky náročných systémů a sonda tak vyčerpala příliš mnoho energie.

V tu chvíli pravděpodobně zasáhl autonomní systém ochrany, aby zabránil ztrátě spojení a vypnul některá vědecká zařízení. Pokusy o vrácení sondy do normálního režimu byly však zatím neúspěšné, a proto inženýři zkoušejí další možnosti.

Záchrannou akci komplikuje 18,5 miliardy kilometru vzdálenosti, ve které se nyní sonda nachází, protože signál vyslaný ze Země se k sondě dostane za 17 hodin a stejně tak dlouho se vrací odpověď. Každá akce si tak vyžádá 34 hodin času, než se vědci dozvědí výsledek.

Obě sondy Sluneční soustavu ještě dlouho neopustí, upozornila NASA. Podle vědců se totiž hranice našeho solárního systému nachází za vnějším okrajem Oortova oblaku, který tvoří množství malých objektů, jež jsou stále pod vlivem gravitace Slunce. Vědci se domnívají, že Voyager 2 bude putovat na okraj Sluneční soustavy ještě nejméně 300 let. Dále čtěte: (Sonda mířící k okraji Sluneční soustavy se blíží k tajemnému objektu s názvem Ultima Thule).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu