Provoz sondy Voyager 2 obnoven. Na Zemi bude opět posílat údaje z neznámého prostředí mezi hvězdami

Věda a technika 08. února 2020 | 17:28 — Lukáš Bauer
Americká sonda Voyager 2, která se nyní nachází v mezihvězdném prostoru, nedávno aktivovala bezpečnostní protokol, který omezuje chod některých funkcí. NASA usilovně pracovala na obnově plného provozu zařízení a nyní oznámila, že se jí tento nelehký úkol podařil. Celou akci totiž komplikovalo osmnáct miliard kilometrů mezi řídicím střediskem a sondou.
Další 2 fotografie v galerii
Sonda Voyager 2 se nachází v mezihvězdném prostoru / Internet

Americká agentura pro letectví a vesmír (NASA) oznámila, že se jí podařilo obnovit všechny funkce sondy Voyager 2, která před časem aktivovala svůj bezpečnostní protokol. Sonda Voyager 2 se stejně jako druhá sonda Voyager 1 nachází miliardy kilometrů od Země v mezihvězdném prostoru a pokračuje dále k okraji Sluneční soustavy.

Provoz obou sond řídí Laboratoř tryskových pohonů (JPL) amerického vesmírného úřadu NASA. Koncem ledna aktivovala sonda Voyager 2 jeden ze svých bezpečnostních protokolů, který ji má ochránit před zničením, pokud se vyskytne nějaký problém. 

Přestože sonda s pozemním střediskem komunikovala a odesílala telemetrické údaje, operátorům se nedařilo obnovit funkci některých vědeckých přístrojů. Obnovu plné funkce sondy navíc komplikuje osmnáct miliard kilometrů vzdálenosti. Do takto dalekých míst vesmíru totiž signál vyslaný ze Země putuje osmnáct hodin a stejně dlouhou dobu operátoři čekají na odpověď sondy. Každá akce si tedy vyžaduje 36 hodin času, než je NASA schopna říci, zda byla úspěšná.

Sonda vykazovala velké zpoždění během výkonu některých manévrovacích příkazů a v souvislosti s tím došlo k chodu dvou energeticky náročných zařízení zároveň. Sonda díky tomu přišla o potřebnou zásobu energie a aktivovala bezpečnostní protokol, který měl deficit energie vyrovnat.

Nyní vědci z NASA oznámili, že se jim problém podařilo vyřešit a monitorují stav palubních přístrojů sondy. Obě sondy byly na svou dalekou misi vyslány v roce 1977 a od té doby putují hlubokým vesmírem. Přestože se sondy již přes rok nacházejí v mezihvězdném prostoru, Sluneční soustavu opustí až za 300 let. Dále čtěte: (Sonda Voyager 2 se pohybuje v mezihvězdném prostoru. NASA nyní zveřejnila data z neznáma).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu