V povrchu Marsu byla objevena velká díra. Vede do podzemní jeskyně

Věda a technika 06. března 2020 | 11:04 — Lukáš Bauer
V případě, že se lidem podaří úspěšně dostat na Mars, jejich první kroky by mohly vést do jeskyní, které poskytují určitou ochranu před vnějšími vlivy. Podpovrchové jeskyně existují na Marsu stejně jako na Zemi a čas od času se jejich přítomnost prozradí propadem povrchu.
Další 2 fotografie v galerii
Astronomové objevili v povrchu Marsu zvláštní kráter / Internet

Podpovrchové jeskyně existují nejen na Zemi, ale podle nejnovějšího výzkumu také na Marsu. Vědci objevili na snímku zvláštní propad části povrchu v jedné z monitorovaných oblastí Marsu.

Propadlina o průměru asi 35 metrů byla objevena na západní straně velké sopky Pavonis Mons. Zvlášní díru v povrchu Marsu vyfotila v roce 2011 sonda Mars Reconnaissance Orbiter vybavená speciální kamerou HiRIS, jenž zkoumá povrch Marsu ve viditelném spektru.

Kráter se nachází v kuželové propadlině, přičemž materiál, který ho vyplňoval, se sesunul do jeskyně a vytvořil v ní jakousi vyvýšeninu. Právě toto místo se podařilo sondě vyfotografovat. Díky stínům na fotografii vědci zjistili, že vrchol napadaného materiálu se nachází více než třicet metrů pod povrchem díry.

Vzhledem k množství propadlého materiálu může být vyvýšenina vysoká alespoň 62 metrů. To by znamenalo, že před zaplněním byla jeskyně alespoň devadesát metrů hluboká.

Vědci se domnívají, že jeskyně může být součástí složitých lávových tunelů, které vznikají proudící lávou v okolí sopek. Když pak magma odteče, zůstanou prázdné tunely, které se časem mohou zhroutit jako tento. Celková velikost podzemní jeskyně při sopce Pavonis Mons není známa, ale může být zajímavým místem pro budoucí průzkum. Dále čtěte: Sonda na Marsu poskytla důležitá data o zdejší geologické aktivitě.

Témata: jeskyně, Mars, láva, sopka
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu