Na pobřeží Kanady vědci objevili vzácnou horninu. Pochází z dávno ztraceného kontinentu

Věda a technika 23. března 2020 | 18:11 — Lukáš Bauer
Zbytek staré kontinentální kůry Země staré miliony let vědci objevili v kanadské divočině. Prastaré fragmenty hornin se vědcům podařilo objevit zcela náhodou při průzkumu hornin na Baffinově ostrově nacházejícím se mezi kanadskou pevninou a Grónskem.
Další 2 fotografie v galerii
Baffinův ostrov je pátým největším ostrovem světa / Internet

Na kanadském Baffinově ostrově, který se nachází mezi kanadskou pevninou a Grónskem, byl objeven fragment hornin pocházejících z milionů let staré kontinentální kůry. Baffinův ostrov je s celkovou rozlohou 500 000 km2 druhým největším ostrovem světa a největším kanadským ostrovem.

Ostrov spadá do nejsevernějšího teritoria Kanady, které bylo uznáno teprve v roce 1999 a jak se nyní ukazuje, tato prastará pevnina má vazby na miliony let starou geologickou periodu. Dokazuje to analýza vzorků, které na místě vědci odebrali z hornin, které byly vytěženy během dobývání diamantů. Vědci v horninách identifikovali vzácné minerální složení, které by na takovém místě nikdy nečekali. 

Takzvané kimberlity, které vědci na ostrově objevili, jsou intruzivní vyvřelé horniny, které jsou významým zdrojem diamantů. Tyto horniny s sebou při cestě na povrch berou i další kusy hornin, které se dostaly v průběhu milionů let hluboko pod povrch naší planety.

Tým expertů, kteří dávné horniny objevil, uvedl, že jimi objevené kimberlitické horniny vznikly v hloubce 150 kilometrů pod povrchem. Na povrch se tyto na minerály bohaté horniny dostaly geologickými a chemickými silami Země. Jejich vznik pod dnešním ostrovem Baffin představuje konec kolosálního rozptylu, ke kterému došlo přibližně před 150 miliony let během kontinentálního driftu.

Vědci tak usuzují díky kouskům litosferických hornin, které mají natolik specifické složení, které se shoduje s podobnými nálezy dalších částí severoatlantického cratonu. Vědci k analýze využili analytické techniky včetně petrografie, mineralogie a termobarometrie. Díky tomuto objevu se podařilo prokázat, že některé tektonické desky jsou až o deset procent větší, než se dosud předpokládalo. Dále čtěte: (Africký kontinent se rozpadá. V Keni zmizela v zemi dálnice).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu