Vědcům z Izraele se podařilo vyrobit hovězí maso ze sojové bílkoviny. Od pravého je k nerozeznání
Vědecký tým z Izraele dokázal vyrobit laboratorní hovězí maso s pomocí sojové bílkoviny a kravských svalových buněk. Technologie spočívá v růstu buněk v laboratorních podmínkách na struktuře ze sojové bílkoviny, která je vhodná ke konzumaci a má dobré výživové hodnoty.
Podle vědců je výsledný produkt chutí i strukturou velice podobný skutečnému hovězímu masu.
Vědci, kteří jsou zaměstnanci potravinově-technologického startup Aleph Farms, tak možná našli funkční způsob, jak výrobu masa v laboratoři zefektivnit natolik, že cena výsledného produktu bude mnohem nižší. Dosud se k výrobě masa v laboratoři používala výhradně nosná kostra z kolagenové bílkoviny, která se dá získat například z jatek.
Sójová bílkovina je vedlejším produktem při zpracování semen sóji do oleje. Když do bílkoviny vložili v laboratoři kravské buňky, vznikl jedlý materiál, který svou chutí výrazně připomínal hovězí maso. Vědci poté kusy materiálu upekli a podali k ochutnání dobrovolníkům.
Stejný izraelský startup v loňském roce vyrobil plátek hovězího masa v prostorách Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Technologie je podle jejich vývojářů natolik slibná, že by jednou mohla nasytit množství lidí a zároveň by snížila nároky na přírodní zdroje. Na výrobu jednoho kilogramu laboratorního masa vědci spotřebovali pouze deset litrů vody. Dále čtěte: (Americký lék dokáže koronavirus vyléčit. Dostanou ho však pouze lidé v kritickém stavu).