Vědci zaznamenali gigantickou vesmírnou událost. Největší explozi v dějinách způsobil zánik obří hvězdy

Věda a technika 16. dubna 2020 | 10:12 — Lukáš Bauer
Vědci pozorovali dosud největší vesmírnou explozi v dějinách, kterou způsobil zánik hvězdy přibližně 100krát větší než naše Slunce. Tato jedinečná vesmírná událost může být podle expertů vůbec prvním případem, kdy bylo možné pozorovat dosud pouze teoretický druh supernovy.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci pozorovali explozi obří supernovy / Internet

Astronomové zaznamenali dosud největší pozorovanou explozi supernovy v historii pozorování vesmíru. Zánik hvězdy, která byla přibližně 100krát větší než Slunce, se odehrál ve vzdálenosti 4,6 miliardy let od Země. Vědci se navíc domnívají, že zachytili takový typ supernovy, který byl dosud pouze teoretický.

Zmíněná supernova s názvem SN2016aps vznikla díky spojení dvojice hvězd o hmotnosti přibližně padesáti Sluncí. Necelých tisíc let před explozí se obě tělesa spojila v jedno a následný výbuch uvolnil takové množství energie, které vědci dosud nikdy ve vesmíru nepozorovali.

Podle vědců byla supernova natolik jasná kvůli obrovskému mraku, kde spolu reagovaly sutiny a plynný obal hvězdy. Hvězdy umírají ve vesmíru různými způsoby v závislosti na jejich složení a typu.

Masivní hvězdy, které mají hmotnost nejméně osmkrát větší než naše Slunce, při vyčerpání paliva kolabují. Po kolapsu jádra se uvolní tolik energie, že nárazová vlna může svou září zastínit celé galaxie.

Hvězda, kterou nyní astronomové pozorovali při jejím zániku, je poměrně vzácná. Experti se domnívají, že takto masivní hvězdy existovaly spíše v raném období vesmíru. Možná se tedy podaří zahlédnout jedny z prvních hvězd, které pamatují samotný vznik vesmíru. Dále čtěte: (Vědci objevili velice zvláštní hvězdu. Nic podobného zatím ve vesmíru neviděli).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu