Nový satelit bude vyhledávat život ve vesmíru. Jeho cílem budou planety obíhající již mrtvé hvězdy

Věda a technika 06. května 2020 | 14:09 — Lukáš Bauer
Nové generace vesmírných teleskopů jako například James Webb Space Telescope (JWST) nabídnou lidstvu zcela nové možnosti v průzkumu vesmíru. Jednou z klíčových rolí tohoto nového teleskopu bude vyhledávání mimozemského života. Podle nejnovější vědecké studie má teleskop největší šanci uspět, bude-li zkoumat skalnaté světy obíhající zemřelé hvězdy.
Další 2 fotografie v galerii
Nové teleskopy budou vyhledávat mimozemský život / Wikipedia

První z řady nové generace vesmírných teleskopů bude James Webb Space Telescope (JWST), jehož primární úlohou bude vyhledávání planet, na kterých může existovat život. Vědci již nyní vytváří scénáře, které by jeho práci více zefektivnily. V rámci nejnovější studie tak vědci uvádějí, že největší šance na nalezení mimozemské formy života existuje na skalnatých planetách, které obíhají mrtvé hvězdy.

Tyto mrtvé hvězdy jsou označovány jako takzvaní bílí trpaslíci a z pohledu vyhledávání života ve vesmíru jsou pro astronomy velice zajímavé. Tyto hvězdy se nachází v závěrečné fázi svého života, jelikož vyčerpaly většinu paliva pro svou jadernou fúzi a jsou tedy velice chladné. Tyto hvězdy však mohou zůstat stabilní ještě miliardy let, než dojde k jejich zhroucení.

Tyto hvězdy dokáží stále uvolňovat tepelnou energii a ohřívat tak povrchy planet v jejich blízkosti. Podle vědců tyto hvězdy vytvářejí velice stabilní prostředí, které může být vhodné pro existenci nějaké formy života. 

Vědci dokáží detekovat exoplanety ve chvíli, kdy se planeta ocitne mezi teleskopem a hvězdou. V takové chvíli dojde k optickému poklesu jasu hvězdy, což naznačuje, že se mezi teleskopem a hvězdou nachází nějaké těleso. Vědci tímto jediným způsobem odhalili již tisíce exoplanet. 

Tato metoda je však u bílých trpaslíků méně účinná, protože existuje mnohem menší pravděpodobnost, že se do zorného pole mezi malou hvězdou a teleskopem planeta dostane. Poprvé vědci dokázali pozorovat trosky kolem bílého trpaslíka v roce 2015.

Vědci sice dokáží detekovat asi 1 z 10 tisíc planet v blízkosti bílých trpaslíků, tyto planety však nabízí mnohem větší šanci, že na nich existuje život. Vědci proto vyvinuli soubor spektrálních otisků, které mohou šanci na objevení mimozemského života na exoplanetách výrazně zvýšit. Jestli byly jejich předpoklady správné, se ukáže v následujících letech. Dále čtěte: Planeta, která se výrazně podobá Zemi, se nachází těsně vedle Sluneční soustavy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu