Trumpova vláda připravuje právní rámec pro těžbu surovin na Měsíci. Vše naznačuje, že se chystá obejít OSN

Věda a technika 10. května 2020 | 09:25 — Lukáš Bauer
Americká vláda prezidenta Donalda Trumpa začala s přípravou smlouvy pro plánovanou těžbu nerostných surovin na Měsíci. Právní rámec pro tyto aktivity bude obsažen v mezinárodní dohodě Artemis, jejímž zprostředkovatelem je USA. Některé zdroje však naznačují, že Spojené státy se chtějí vyhnout schvalovacímu procesu OSN.
Další 1 fotografie v galerii
NASA chce na Měsíci vybudovat základnu / Wikipedia

Spojené státy začaly s přípravou právního rámce, který jim umožní zahájit těžbu surovin na Měsíci. Nová smlouva má být součástí připravované mezinárodní dohody Artemis. Tato dohoda, jejímž zprostředkovatelem jsou Spojené státy, představuje další krok k získání spojenců pro vybudování lunární základny s přítomností astronautů.

USA, stejně jako další země s vesmírnými ambicemi, považují Měsíc za strategicky velice významný objekt. Měsíc je důležitý zejména v oblasti výzkumu pro budoucí mise na Mars a dále do vesmíru. 

Nová dohoda by měla umožnit kromě vzniku lunárních základen také bezpečnostní zóny, jejichž účelem by mělo být znemožnění zásahu konkurenčních skupin, které budou operovat v blízkosti základen.

Spojené státy by měly v nejbližších dnech podniknout kroky k zahájení jednání s potencionálními partnery jako je Kanada, Japonsko a některé státy Evropy. Rusko, které je významným partnerem NASA na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), mezi země, které chtějí Spojené státy oslovit, nepatří kvůli manévrům satelitů v blízkosti amerických družic.

Spojené státy jsou signatářem kosmické smlouvy z roku 1967, která upravuje základní právní rámec pro činnost států ve vesmíru. Podle amerických zdrojů považuje Washington zřízení takzvaných bezpečnostních zón za uplatnění jednoho z článků zmíněné smlouvy. V ní stojí, že Měsíc a jiná nebeská tělesa si jednotlivé státy nesmí přivlastnit například okupací či prohlášením suverenity.

Podle některých zdrojů se Američané chystají přímým jednáním s partnery vyhnout schvalovacímu procesu OSN, který je příliš zdlouhavý. NASA chce totiž v rámci programu Artemis vyslat astronauty na Měsíc do roku 2024. Dále čtěte: Obří radioteleskop objevil velice zvláštní asteroid. V minulém století těsně minul Zemi.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Je vám doma nebo v kanceláři horko? Tipy, jak zastavit...

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Zavřít reklamu