Byl objeven vrak nesmrtelné bitevní lodě. Během druhé světové války přežila množství zničujících útoků

Vojenství 15. května 2020 | 09:07 — Lukáš Bauer
Tým amerických lovců vraků oznámil objev vraku americké bitevní lodi USS Nevada, která se proslavila svou „nesmrtelností“. Vrak bitevní lodi, která během druhé světové války přežila několik útoků kamikadze a později dokázala odolat i testům jaderných bomb, byl objeven u pobřeží Havaje.
Další 3 fotografie v galerii
USS Nevada byla ikonickou bitevní lodí amerického námořnictva / Wikipedia

Tým podmořských archeologů objevil u pobřeží Havaje slavnou bitevní loď z druhé světové války USS Nevada. Toto obří plavidlo přežilo zničující útok Japonců na Pearl Harbor, několik útoků obávaných sebevražedných pilotů kamikadze, a také zkoušky atomových bomb v pacifiku u atolu Bikini.

Plavidlo s výtlakem 27 tisíc tun bylo objeveno v hloubce více než 4,5 kilometrů pod hladinou za pomoci speciálních hlubokomořských dronů, které naváděli experti společnosti Ocean Infinity a Search Inc z výzkumného víceúčelového plavidla Pacific Constructor.

Vědci využili toho, že přibližná poloha plavidla byla poměrně dobře známá, ale dosud se ho v obrovské hloubce nikdy nepodařilo lokalizovat. Vrak, který účelně potopilo americké námořnictvo, byl nakonec objeven v hloubce 4690 metrů asi 120 kilometrů od Havaje.

„Nevada je ikonická loď, která vypovídá o americké odolnosti a tvrdohlavosti. Poté, co byla napadena Japonci v Pearl Harboru, dokázala se vrátit zpět. Přežila torpéda, bomby, granáty a dva atomové výbuchy,“ uvedl James Delgado, vedoucí průzkumného projektu.

Legendární plavidlo druhé světové války USS Nevada bylo poprvé spuštěno na vody Tichého oceánu 11. července 1914, kde sloužilo až do roku 1918. Poté bitevní loď s unikátním, a v té době experimentálním systémem pancéřování zamířila do Evropy, kde se účastnila bojů v rámci první světové války.

Později bylo plavidlo modernizováno a přestavěno, až se dne 7. prosince 1941 stalo terčem útoku japonských pilotů kamikadze při útoku na Pearl Harbor. Během tohoto útoku byla loď těžce poškozena torpédem, avšak potopit se ji Japoncům nepodařilo. Loď totiž uvízla na mělčině, a proto mohla být později opravena.

Po rozsáhlé opravě byla vybavena novou generací zbraní a sloužila jako doprovod amerických námořních konvojů. Po válce se stalo plavidlo nadbytečné a nemělo prakticky žádné využití, a proto se ho Američané rozhodli použít jako cvičný cíl, na kterém testovali jaderné bomby. Jeho osud byl zpečetěn řízenou palbou torpéd a děl, která ho potopila na místě, kde bylo nedávno objeveno. Dále čtěte: V okolí objeveného vraku římského plavidla se nachází množství zachovalých artefaktů.

Témata: vrak, loď, válka, bitva, moře, objev
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu