Ze Země byl pořízen dosud nejostřejší záběr vzdáleného Jupiteru. Nabízí nebývalý detail této dynamické planety

Věda a technika 18. května 2020 | 06:26 — Lukáš Bauer
Vědcům se podařilo vyfotit ze Země planetu Jupiter v celé její kráse v nebývalém detailu. V takto vysoké kvalitě se ještě nikomu ze zemského povrchu tuto vzdálenou planetu vyfotografovat nepovedlo. Unikátní snímek vznikl v observatoři na Havaji.
Další 1 fotografie v galerii
Jupiter je bouřlivou planetou s velkým prstencem / Internet

Astronomové pořídili unikátní fotografii planety Jupiter s jejím obřím prstencem v dosud nebývalém detailu. Dosud nejostřejší snímek této obří planety, který byl v historii vesmírného pozorování pořízen ze Země, vznikl za pomoci teleskopu Gemini North na Havaji.

Unikátní snímek zobrazuje celý disk obíhající kolem planety v infračerveném spektru. Díky infračervenému snímku mohou vědci detailně vidět planetu Jupiter i přes mlhu a oblaka, která se nacházejí ve svrchní části Jupiterovy atmosféry.

Vědci chtějí lépe porozumět tomu, co vytváří a udržuje systémy počasí tohoto plynného obra, a to především velké bouře, které mohou řádit celá desetiletí či dokonce staletí. Jedinečný snímek se astronomům podařilo vyhotovit ve spolupráci s Californian univerzitou Berkeley.

Jupiter je největší a nejhmotnější planeta naší Sluneční soustavy a je pojmenována po římském bohu Jupiteru. Kolem Slunce tento bouřlivý svět oběhne jednou za dvanáct let a jeho den (otočení kolem jeho osy) trvá pouze 10 hodin. Má chemické složení podobné Slunci a dalším hvězdám, tvoří ho zejména vodík a helium.

Okolo planety se nacházejí slabé prstence, které jsou ze Země špatně viditelné, a obklopuje ji silné radiační pole. Jupiter je proslulý svými gigantickými bouřemi, které byly již několikrát pozorovány v jeho atmosféře. Jupiter byl již několikrát prozkoumán sondami amerického vesmírného programu. Dále čtěte: Vědci pojmenovali pět dosud bezejmenných těles obíhajících největší planetu v naší soustavě.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...