Nejsilnější zemětřesení na světě zničilo jihoamerický stát. Desítky metrů vysoké tsunami pak dokonaly dílo zkázy

Věda a technika 23. května 2020 | 12:32 — Lukáš Bauer
Dne 22. května 1960 se odehrála jedna z nejděsivějších katastrof v historii planety, když v Chille propuklo zemětřesení o dosud nevídané síle. Nejsilnější zemětřesení v historii, které dosáhlo 9,5 stupně Richterovy škály rozpoutalo peklo nejen na pevnině, ale také v moři kde se zvedly až pětadvacetimetrové ničivé vlny tsunami.
Další 2 fotografie v galerii
Zemětřesení v Chille způsobilo obrovské vlny tsunami / U.S. Navy / National Geophysical Data Center.

Dosud nejsilnější zemětřesení v historii pozorování a měření geologických aktivit Země se odehrálo v Chille před šedesáti lety. Dne 22. května 1960 zasáhlo jihoamerickou zemi zemětřesení o síle 9,5 Richterovy škály, které zničilo tisíce budov. Zemětřesení navíc zvedlo v moři obrovské, až 25 metrů vysoké vlny tsunami, které vymazaly z mapy mnoho pobřežních oblastí.

Následky tohoto ničivého zemětřesení pocítili nejen v samotném Chille, ale také na Havaji, v Japonsku, na Filipínách a v Kalifornii, kde způsobily vlny tsunami značné materiální škody a oběti na lidských životech. Celkem si katastrofa vyžádala přibližně šest tisíc obětí a až dva miliony lidí zanechala bez střechy nad hlavou.

Dnes by byli geologové obezřetnější a je dost možné, že díky moderním technologiím by se podařilo mnoho z obětí zachránit. Den před těmito ničivými otřesy se totiž na jihu Chille ozvalo varovné zemětřesení o síle 7,7 Richterovy škály, které, jak se později ukázalo, bylo pouze předvojem strašné katastrofy. Toto slabší zemětřesení zničilo mnoho budov a způsobilo přerušení dodávek elektřiny.

Druhý den, tedy 22. května po třetí hodině odpoledne, zasáhla oblast v okolí města Valdivia série dalších otřesů, která během necelé čtvrt hodiny zničila obrovské množství budov a ulice zaplavila řeka. Toto zemětřesení také zvedlo obrovskou vlnu tsunami, která rychlostí 150 kilometrů za hodinu dorazila na pobřeží a zničila mnoho pobřežních vesnic. Díky velkému úsilí se jen těsně podařilo zabránit protržení jezera Riñihue, které mohlo pohřbít až dalších sto tisíc lidí.

Jižní pobřeží Chille se nachází  v takzvaném trojném bodě, kde se setkávají tři tektonické desky. Na tomto místě dochází k posouvání oceánského hřbetu pod jihoamerickou desku a tato oblast je díky tomu místem velice silných a častých zemětřesení. Dále čtěte: (Loňská erupce indonéské sopky způsobila gigantickou vlnu tsunami. Byla vysoká jako mrakodrap).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu