Těžká vozidla do extremního terénu vyváží Tatra do celého světa

Auto 09. června 2020 | 14:36 — Lukáš Bauer
České automobilce Tatra Trucks se v uplynulém roce velice dařilo a její výrobu nezastavil ani koronavirus. V loňském roce se jí podařilo vyrobit téměř 1 200 automobilů, za které utržila téměř šest miliard korun. Společnosti se tak podařilo po nepříliš úspěšném roce 2018 vrátit k ekonomickému růstu.
Další 2 fotografie v galerii
Tatra nemusela omezit výrobu v rámci koronavirové krize / Tatra Trucks

Česká automobilka Tatra Trucks v roce 2019 vyrobila 1 181 nákladních automobilů a podvozků prodala ještě o sto kusů více. Tržby dosáhly hodnoty 5 882 miliony korun a ukazatel EBITDA 365 milionů korun. Po zakolísání v roce 2018 se nejstarší česká automobilka vrátila k růstu a podle výhledu by měla být v kladných číslech také v roce 2020. Zakázkově je na příštích šest měsíců naplněná, pomohla také skutečnost, že v době koronavirové pandemie jako jedna z mála evropských automobilek nepřerušila výrobu.

Většina produkce společnosti Tatra Trucks směřuje na export, podíl domácího trhu na celkovém obratu činí 23 procent. Zhruba polovina vyrobených automobilů a podvozků směřuje do soukromé sféry, druhá část pak do státní, kde je automobilka tradičním dodavatelem například pro hasiče, správy komunikací, a také pro armádu.

Unikátní podvozky se osvedčily v náročném terénu

Hlavním zahraničním trhem bylo v minulém roce Jordánsko, kam automobilka dodala 300 kusů podvozků. Tradičním trhem je Brazílie, kde dokonce Tatra připravuje vybudování montážního závodu. Tatry se ale tradičně prodávají také do Austrálie či do Nové Kaledonie a dalších vzdálených míst. V minulém roce na seznam zemí přibylo Turecko. V Evropě dodala automobilka v roce 2019 celkem 78 vozů do Rakouska, a to především díky obnovení spolupráce se společností Rosenbauer, která si objednala téměř padesát letištních hasičských speciálů.

Výroba jede na plno

V letošním roce plánuje společnost vyrobit zhruba stejný počet automobilů jako loni. Podnik zvládl díky přísným bezpečnostním opatřením i úsilí zaměstnanců překonat pandemii koronaviru bez omezení výroby. Odbyt pro výrobu má automobilka zajištěný do konce prázdnin, nové kontrakty podepisuje i v současné době. Žádná storna objednávek nezaznamenala.

Tatra Trucks aktuálně zaměstnává 1 100 pracovníků, dalších 600 jich pracuje v dceřiné společnosti Tatra Metalurgie. Omezit výrobu podnik nemusel ani přesto, že část zaměstnanců je z Polska a Slovenska. Dále čtěte: (Hasiči převzali nové speciály Tatra pro zásahy v těžkých podmínkách. Jsou mezi nimi i pancéřová vozidla).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu