Nová měření ukazují, že se vědci léta mýlili. Měsíc Titan se od Saturnu vzdaluje závratnou rychlostí

Věda a technika 12. června 2020 | 17:00 — Lukáš Bauer
Nejnovější satelitní měření ukázala, že jeden z měsíců Saturnu se od něj vzdaluje mnohem rychleji, než se vědci domnívali na základě předchozích výpočtů. Nová data tak ukazují, že měsíc Titan se od Saturnu vzdaluje přibližně stokrát rychleji, než se předpokládalo. Měsíc se vzdaluje rychlostí asi 11 centimetrů za rok.
Další 1 fotografie v galerii
Titan se vzdaluje mnohem rychleji, než se vědci domnívali / Wikimedia Commons / Cassini Imaging Team / NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Jeden ze Saturnův měsíců Titan se podle nejnovějších měření vzdaluje od planety přibližně stokrát rychleji, než vědci léta předpokládali. Z měření tak vyplývá, že tento druhý největší měsíc obíhající Saturn se vzdaluje každým rokem o jedenáct centimetrů.

Titan má možná oceán

Samotný měsíc je z vědeckého hlediska velice zajímavým objektem. Jakožto měsíc je mimořádně velký, protože je větší než planeta Merkur a je zahalen do velice husté atmosféry. Vědci již také dříve zjistili, že jeho povrchem protékají řeky tekutých plynů a pod nimi se nachází obrovské množství ledu a možná také oceán. Existují také některé teorie o tom, že v hlubinách teoretického oceánu pod ledem se mohou nacházet nějaké formy života.

Nyní vědci potvrdili, že oběžná dráha měsíce se neustále zvětšuje, a to dokonce až stokrát rychleji, než ukázaly předchozí výpočty. Výzkumy dosud předpokládaly, že měsíc vznikl přibližně v místech, kde se nyní nachází. Nyní vše naznačuje, že Titan původně vznikl v mnohem větší blízkosti Saturnu.

Vzdaluje se rychleji kvůli složení Saturnu

Titan ale rozhodně není jediným měsícem, který se vzdaluje od planety, kterou obíhá. Vlivem gravitace se tak vzdaluje například i náš Měsíc, který uniká z oběžné dráhy rychlostí 3,8 centimetru za rok. 

Vyšší rychlost vzdalování Titanu od Saturnu je způsobena tím, že Saturn je planetou s plynným složením. Pokud by Titan obíhal Zemi, vzdaloval by se rychlostí pouze jeden milimetr za rok. U plynných planet totiž působí gravitační síly trošku jinak, než je tomu u skalnatých planet. Složitá měření vzdáleností provedly vědecké týmy za pomoci astrometrie a radiometrie. Dále čtěte: (Vesmír ukrývá mnoho zvláštností. Jednou z nich jsou gigantické planety obíhající unikátní hvězdu).

Témata: Saturn, Titan, měsíc, planeta
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu