Astronauti provedli složitou operaci v otevřeném vesmíru. Na ISS vyměnili klíčové součásti

Věda a technika 29. června 2020 | 08:58 — Lukáš Bauer
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je ve vesmíru již nějaký ten rok a je potřeba neustále vyměňovat a opravovat nejrůznější součásti tohoto složitého vesmírného komplexu. Koncem minulého týdne proto dvojice astronautů vystoupila do otevřeného vesmíru a vyměnila zastaralé napájecí baterie.
Další 1 fotografie v galerii
Mezinárodní vesmírná stanice se pomalu blíží k datu své životnosti / NASA

V pátek krátce před druhou hodinou odpoledne vystoupila dvojice astronautů z ISS do volného prostoru, aby splnila svou důležitou misi. V rámci plánované mise tak astronauti NASA Christopher Cassidy a Robert Behnken vyměnili zastaralé baterie.

Celkem v otevřeném vesmíru tito dva astronauté strávili více než sedm hodin, během kterých staré nikl-vodíkové akumulátory vyměnili za technologicky novější lithium-iontové články. Servisní projekt výměny baterií trvá už několik let a nyní vstoupil do své závěrečné fáze.

Nové baterie dodají více energie

Baterie jsou klíčovou součástí orbitální stanice, kde slouží k ukládání energie získané ze solárních panelů. Díky takto získané energii pak mohou zásobovat stanici energií, kterou potřebuje pro provoz klíčových součástí a řady vědeckých přístrojů.

Baterie fungují stejně jako v mobilních telefonech s tím rozdílem, že ty na ISS jsou mnohem větší a mají tedy i mnohem vyšší kapacitu. Jako každé baterie však také stárnou a s tím ubývá i energie, kterou jsou schopné dodávat. Nové lithium-iontové baterie mají oproti nikl-vodíkovým bateriím také výrazně vyšší kapacitu.

Stanice se blíží ke konci životnosti

Původní bateriové články byly již za hranicí své životnosti, protože ve vesmíru sloužily téměř dvanáct let. Nově instalované baterie by měly vydržet až do konce životnosti samotné orbitální stanice, jejíž provoz je plánován až do roku 2024. V současné době se však projednává prodloužení její životnosti až o šest let. Dále čtěte: (Vědci na orbitální stanici vytvořili extrémně vzácné skupenství hmoty. Pomohlo jim k tomu unikátní zařízení).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu