Druhý nejdražší projekt v historii lidstva chce zkrotit jadernou fúzi

Věda a technika 02. srpna 2020 | 14:28 — Lukáš Bauer
Projekt tokamaku ITER vstoupil do další fáze své výstavby, kde se začínají instalovat jednotlivá zařízení. Tento termonukleární reaktor by v budoucnu měl dodávat čistou a prakticky nevyčerpatelnou energii. Jedná se o druhý nejdražší projekt v celé historii lidstva.
Další 2 fotografie v galerii
Tokamak je složité zařízení, které bude vytvářet jadernou fúzi / Oak Ridge National Laboratory / Wikimedia Commons

Cesta za jadernou fúzí je v další fázi. Ve Francii roste tokamak, který má zajistit čistou a bezpečnou energii získanou ze slučování atomů. Toto zařízení dokáže fúzovat atomy o teplotě až 150 milionů stupňů Celsia. Tokamak tak napodobuje termonukleární reakci, která probíhá u většiny hvězdy podobných Slunci.

Na výstavbě se podílí Česko

Na výstavbě termonukleárního reaktoru ve francouzském Cadarache se podílí také tým českých vědců. Výstavba komplexu kolem fúzního reaktoru byla zahájena v roce 2006 a jeho spuštění je naplánováno na rok 2025. Projekt je nyní ve fázi, kdy je dokončena velká většina budov včetně samotného reaktoru. Do hotových budov se již instalují základní technologie a první části samotného tokamaku.

Fúzní reakce bude probíhat ve speciální vakuové komoře, kde budou vědci urychlovat atomy, až získají tak velkou energii, že se přiblíží a sloučí do jednoho těžšího atomu. Během tohoto procesu se uvolní obrovské množství energie. Jádra atomů se však odpuzují a k vytvoření takového procesu je proto potřeba značné množství energie. 

Klíčem k reakci je plazma

Proces fúze jader atomů probíhá ve stavu, který je nazýván plazmou. Jedná se o stav hmoty, který je vytvořen zahřátým plynem na tak vysokou teplotu, že se v něm začnou slučovat jádra jednotlivých atomů. Vědci se tak budou snažit zkrotit hvězdu, která bude sloužit lidstvu jako zdroj energie.

Na celém projektu s názvem ITER se podílí asi 35 států a jeho celkové náklady jsou v přepočtu kolem půl bilionu korun. Dražším projektem v celé historii lidstva byla jen Mezinárodní vesmírná stanice. Na konci má být prototyp komerčního reaktoru, který bude bezpečný a nebude produkovat žádný radioaktivní odpad. Dále čtěte: (Čínské umělé slunce tokamak bude dokončeno již koncem letošního roku).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu