Expedice prozkoumá jedno z nejzáhadnějších míst na planetě. Pod oceánským dnem se něco děje

Věda a technika 11. srpna 2020 | 13:11 — Lukáš Bauer
Cílem vědecké expedice, kterou financuje organizace NOAA, bude tajemná modrá díra v oceánu. Takzvané modré díry jsou obrovské jeskyně pod mořským dnem plné vody. Vědci se již delší dobu domnívají, že by se v jejich útrobách mohly nacházet sladkovodní prameny, a chtějí proto jednu z nich prozkoumat.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci se chystají na průzkum podmořské jeskyně / David Fleetham / VWPics via AP Images

Vědci se chtějí vypravit hluboko pod mořské dno do místa, kterému se přezdívá modrá díra. Jedná se o obří jeskyni pod mořským dnem, která může být obřím rezervoárem sladké vody. Vědci se o její dlouho spekulované přítomnosti chtějí přesvědčit v rámci expedice financované Národní správou oceánu a atmosféry (NOAA).

Není na světě jediná

Tajemných modrých děr bylo identifikováno již několik, co se v nich však ve skutečnosti ukrývá, je pro vědce stále záhadou. Vědci si vybrali podmořskou jeskyni, která se nachází u pobřeží Floridy. Předpokládají, že jeskyně pod mořským dnem v tomto místě dosahuje hloubky až 90 metrů.

Floridská modrá díra je známá rozmanitým podmořským životem, který ji obklopuje, včetně ryb a vodních rostlin. Vědci se také chtějí dozvědět více o tom, proč je toto místo mnoha živočichy tak vyhledáváno.

Tajemství modrých děr

Voda v místě je křišťálově čistá ve srovnání s okolním oceánem a vědci se domnívají, že místo ukrývá něco zvláštního. K prozkoumání modré díry vědci využijí velké zařízení o velikosti vesmírné sondy, které spustí dovnitř. Tímto zařízením budou odebírat vzorky vody a analyzovat její složení.

Expedice by tak měla odhalit a popsat podivné rysy mořského dna v oblasti, kde se modrá díra nachází. Vědci se například domnívají, že často existuje více modrých děr kolem sebe a jsou navzájem propojeny kanály, kterými proudí sladká voda. Dále čtěte: (Astronomům se podařil zcela ojedinělý objev. Našli velice vzácnou hvězdu, která se nepodobá žádné jiné). 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu