Létající automobil se vznášel nad Japonskem. Nový druh cestování je na dohled

Věda a technika 01. září 2020 | 14:42 — Lukáš Bauer
Novinka v podobě létajícího automobilu byla úspěšně otestována v Japonsku. Tento nový dopravní prostředek během zkoušek vydržel ve vzduchu přibližně čtyři minuty, než s ním jeho pilot přistál. Společnost předpokládá, že na trh by se mohla létající auta dostat již za tři roky.
Další 1 fotografie v galerii
Létající automobil od japonské společnosti SkyDrive / SkyDrive

Japonští inženýři nově otestovali létající automobil s lidskou posádkou na palubě. Společnost SkyDrive, která za vývojem nového dopravního prostředku stojí, uvádí, že první létající vozy by chtěla uvést na trh již v roce 2023.

Projekt půjde do fáze výroby

Projekt létajícího automobilu přitom není žádnou novinkou. Ve světě se vývojem létajících aut zabývala již řada firem, ale většina z projektů se nikdy nedostala do fáze realizace. Japonská společnost tak bude v této oblasti průkopníkem a v první řadě se chce zaměřit na bezpečnost takového dopravního prostředku.

V rámci nového testu vydržel automobil létat na obloze s pilotem pět minut, poté bylo zahájeno přistání. Létající vůz je vybaven elektrickým pohonem a mohl by se tak hodit pro provoz ve velkoměstech. Společnost chce také svá létající vozidla vybavit autonomními systémy řízení a větším množstvím sedadel.

Cesta na trh je trnitá

Inženýři, kteří na projektu pracují, se potýkají s řadou technologických výzev, přičemž hlavním problémem je velikost a hmotnost baterií. Dalším velkým problémem je neexistující infrastruktura pro takový druh provozu. Japonská vláda ale tyto alternativní druhy dopravy ve velkoměstech podporuje.

Japonská společnost SkyDrive byla založena v roce 2012, kdy byla jejím investorem nejprve Toyota a poté společnost Panasonic. O první demonstraci létajícího vozu se pokusila už před třemi lety, nebyla ale úspěšná oproti akci, která se konala letos v srpnu. Dále čtěte: (Toto sovětské plavidlo dodnes slouží pro námořnictvo Spojených států. Má velmi zajímavou historii).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu