Lidé se již brzy vrátí na Měsíc. Mise vyjde na astronomických 28 miliard dolarů

Věda a technika 23. září 2020 | 08:39 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná agentura NASA počátkem týdne představila plány své mise na Měsíc, která počítá s výsadkem kosmonautů na jeho povrchu. Astronauté by se tak měli ocitnout na Měsíci již za dva roky. Náklady na tuto misi budou však astronomické - vyjdou na 28 miliard dolarů.
Další 1 fotografie v galerii
Astronauti se vracejí na Měsíc / Pixabay

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí zveřejnil plány nové mise na Měsíc. Tato mise počítá s vysazením astronautů na měsíčním povrchu a měla by být rovněž počátečním krokem k plánované cestě lidí na rudou planetu. Mise je plánována na rok 2024 a měla by vyjít na neuvěřitelných 24 miliard dolarů.

Z této astronomické částky přitom půjde přibližně 16 miliard dolarů na vývoj samotného přistávacího modulu včetně jeho testování. Prezident Spojených států Donald Trump si tento projekt zařadil mezi své nejvyšší priority. 

Financování projektu musí však nejdříve schválit kongres, přičemž sám ředitel NASA Jim Bridenstine uvedl, že politická rizika vždy byly a budou největší hrozbou pro práci vesmírné agentury.

Projekt ohrožují blížící se volby

Nejvíce jsou projekty NASA ohroženy před volbami. V minulosti již takto například bývalý prezident Barack Obama zrušil plány na misi na Mars s lidskou posádkou poté, co jeho předchůdce George W. Bush uvolnil na projekt miliardy dolarů. Bridenstine však věří, že i při výrazném snížení rozpočtu se podaří plánovanou misi do roku 2024 zahájit.

Na Měsíc vystoupí dva astronauté

Přistávací modul, který prostřednictvím kosmické lodi Orion na povrch Měsíce dopraví dvojici astronautů - muže a ženu, vyvíjejí tři různé společnosti Blue Origin, SpaceX a Dynetics. První let s označením Artemis I je naplánován na listopad 2021 a bude bez posádky, Artemis II v roce 2023 vynese astronauty na oběžnou dráhu Měsíce a Artemis III bude ekvivalentem letu Apollo 11 z roku 1969, avšak pobyt astronautů na povrchu Měsíce bude delší a bude zahrnovat dvě až pět aktivit posádky mimo přistávací zařízení. Dále čtěte: (Astronauti provedli složitou operaci v otevřeném vesmíru. Na ISS vyměnili klíčové součásti).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře