Nalezený záhadný minerál, který se na Zemi nevyskytuje, pochází z meteoritu objeveném v roce 1951

Věda a technika 27. září 2020 | 09:31 — Lukáš Bauer
Vědci nedávno potvrdili existenci minerálu, který nebyl na naší planetě ještě nikdy objeven. Zvláštní kámen byl nalezen poblíž australského Wedderburnu. Tato oblast je známá tím, že se v ní vyskytuje zlato, ale ještě nikdy v oblasti nebyl objeven kámen, jako je tento.
Další 1 fotografie v galerii
Zvláštní minerál byl objeven v dávno nalezeném meteoritu / Pixabay

Zvláštní kámen byl v roce 1951 objeven poblíž silnice, která vede poblíž australského Wedderburnu, který byl v minulosti baštou zlatokopů. Později se zjistilo, že se jedná o malou část meteoritu, ale až před několika lety ho vědci detailně analyzovali.

Takzvaný Wedderburnův meteorit vědci podrobili analýze složení a zjistili, že  obsahuje minerál zvaný edscottit. Jedná se o velice vzácnou formu minerálu karbidu železa, která se v přírodě nevyskytuje.

 

Meteorit z jádra planety

Tento kámen byl podle expertů s největší pravděpodobností součástí železného jádra jiné planety. Vzorek, který měli vědci k dispozici, je sice velice malý, ale i to jim stačilo k rozpoznání tohoto vzácného minerálu.

Wedderburnův meteorit byl totiž podroben celé řadě výzkumů, a proto se z něj dochovala jen velice malá část. Analýzou vědci také odhalili stopy zlata, železa a také dalších vzácných minerálů, jako je kamacit, schreibersit, taenit a troilit.

Důležitý objev

Objev edscottitu je pro vědce velice cenný, protože nikdy předtím nemohli potvrdit, že k tomuto atomovému složení minerálu karbidu železa dochází přirozeně. Syntetická verze minerálu z karbidu železa je známa po celá desetiletí, protože vzniká během tavení železa.

Původ minerálu vědci přisuzují planetě s kovovým jádrem, která byla pravděpodobně rozmetána do vesmíru během kolosální srážky s jiným tělesem a tyto fragmenty se za miliardy let dostaly až na Zemi. Dále čtěte: (Vědci identifikovali množství minerálů, které na Zemi neexistovaly před vznikem průmyslu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu