Byl vyvinut revoluční test pro včasné odhalení rakoviny. Může změnit dosavadní zdravotnictví

Věda a technika 28. září 2020 | 10:03 — Lukáš Bauer
Rakovina je vážné onemocnění, které je strašákem dnešní společnosti. Odhalit rakovinu v časném stádiu je klíčové pro záchranu pacienta a úspěšnou léčbu, což se ne vždy podaří, a to kvůli velice pozdním příznakům u některých druhů nádorových onemocnění. Vědci vyvinuli letos nový test, který by měl rakovinu určit s vysokou pravděpodobností, a to ještě v době, kdy nedochází k žádným obtížím.
Další 1 fotografie v galerii
Rakovinné buňky mohou být zjištěny včas díky novému testu / Pixabay

Nově vyvinutý krevní test by měl podle jeho autorů prokázat u pacienta rakovinu ještě mnohem dříve, než začne mít příznaky, a to s přesností až 90 %. Nový test dokázal diagnostikovat rakovinu ve všech případech, které lékaři testovali. Rakovinu dokázal diagnostikovat navíc ještě předtím, než se rakovinné buňky začaly šířit.

Včasné diagnostikování zákeřné rakoviny je přitom klíčové pro úspěšnou léčbu a uzdravení pacienta. Stopy toho, že se v těle něco začíná dít, jsou totiž v případě rakoviny v krvi patrné několik let předtím, než nemocný začne mít příznaky.

 

Vědci v rámci vývoje testu postupovali zcela odlišnou cestou, než která byla využita u podobných testů. Vědci v rámci studie odebrali vzorky krve lidem, kteří neměli žádné příznaky rakoviny. Výzkum byl zahájen před třinácti lety v roce 2007, kdy byly odebrány vzorky od 123 tisíc lidí z čínské provincie Tchaj-čou. Poté od těchto pacientů sbírali vzorky krve až do roku 2017.

Devadesátiprocentní úspěšnost

Během deseti let výzkumu byla rakovina odhalena asi v tisíci případech a vědci až 90 % těchto případů dokázali odhalit s pomocí nového testu. Vědci se primárně zaměřili na rakovinu žaludku, jícnu, kolorektálního karcinomu a rakoviu jater a plic. Nový test dokáže tyto druhy rakovin spolehlivě odhalit z vzorců takzvané methylace.

Test je stále ve fázi vývoje

Jedná se o chemické změny v DNA, které, jak naznačují výzkumy, mohou ve velké míře znamenat počátek rakovinného bujení. Nový test PanSeer zkoumá izolovanou DNA z krve a pak měří methylaci na 500 místech v genetickém kódu, kterou pak analyzuje umělá inteligence a vyhodnotí stav paienta. V mnoha případech se rakovinu podařilo odhalit mnohem dříve, než došlo ke klinickým příznakům. Test je však stále ve fázi vývoje a musí nejdříve projít ověřením, než bude možné jej použít. Dále čtěte: (Výzkum reakce imunitního systému člověka na COVID-19 přinesl vědcům znepokojivé zjištění).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu