Již koncem století může být západ afrického kontinentu neobyvatelný

Věda a technika 02. listopadu 2020 | 12:03 — Lukáš Bauer
Západní Afrika naplno pocítí dopady globálního oteplování již koncem století. Vědci na tuto skutečnost upozornili na základě výsledků klimatického modelu, který naznačuje, že pokud lidstvo nebude pracovat na omezování emisí skleníkových plynů, Afrika se může stát první obětí tohoto neblahého trendu.
Další 1 fotografie v galerii
Západní Afrika může být brzy nehostinnou pouští / Pixabay

Průměrné teploty v Africe mohou být ke konci století o mnoho vyšší, než je tomu dnes, a to v případě, že lidstvo nezačne pracovat na snižování emisí skleníkových plynů v atmosféře, které mají za následek oteplování Země. Západ afrického kontinentu se tak podle vědců může stát do konce století prakticky neobyvatelným.

Toto tvrzení vědci opírají o výsledky klimatického modelu, který ukázal, jak v západní Africe mohou během příštích osmdesáti let dosáhnout teploty v květnu 50 stupňů Celsia. Model vědci aplikovali na oblasti Senegalu, Mauritánie, Mali, Nigérie a Čadu. Takové zvýšení teplot bude mít podle vědců velice citelný negativní vliv na život místních lidí.

Západ Afriky v ohrožení

Pro představu vědci uvedli příklad, kdy dnešní minimální teploty v Nigeru dosahují 19 stupňů Celsia - za 80 let by to moho být i 30 stupňů Celsia. Vědci proto upozorňují, že je velice obtížné se podobným klimatickým změnám během tak krátké doby přizpůsobit a nezbývá tedy, než se je snažit ovlivnit ve prospěch lidstva.

„Znamená to, že existuje jenom velmi málo smysluplných adaptačních mechanismů. Pokud tomu chcete zabránit, musíte do klimatické změny zasáhnout, ne se jí chtít přizpůsobit,“ uvedl spoluautor studie Rory Fitzpatrick.

Z celkového počtu 360 milionů lidí, kteří obývají území západní Afriky, se jich velká většina bude potýkat s problémy. Zdaleka nejhorší situace je na území zvaném Sahel, které odděluje Saharu od afrických tropických pralesů a savan. V této oblasti jsou totiž lidé závislí pouze na pěstování zemědělských plodin.

Svět se musí změnit

Klimatický model, ze kterého vědci vycházejí, zohledňuje současný stav v oblasti produkce skleníkových plynů. Pokud lidstvo nezačne aktivněji bojovat proti znečišťování ovzduší a bude dále do atmosféry vypouštět stejné množství skleníkových plynů jako dnes, prognóza je podle vědců nevyhnutelná. Dále čtěte: (Asteroid z pouště Sahara pamatuje samotný zrod Slunce. Složení kamene je v naší soustavě unikátní).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu