Tohle nemá chybu! Jaguar představil první nově vyrobený E-Type z roku 1963.

Auto 14. srpna 2014 | 08:50 — redakce
Loading...
Rozbijte prasátka. Jaguar vyrobí šest nových exemplářů modelu E-Type GT z roku 1963. Alespoň jeden z nich opravdu musíme mít / Jaguar
Automobilce Jaguar Land Rover se pod záštitou indické společnosti Tata daří tak dobře, že už přišel čas i na vyložené speciality. Nedávno britská značka představila divizi Special Operations, která bude různé malosériové modely stavět a která se také postarala od zcela nový E-Type GT.

V roce 1963 bylo vyrobeno celkem dvanáct kusů speciální odlehčené verze modelu E-Type, který byl téměř celý postaven z hliníku. V plánech automobilky bylo ovšem osmnáct kusů a aby plány nezůstaly nenaplněné, rozhodli se lidé u Jaguaru, když mají tu speciální divizi, že těch zbývající šest exemplářů postaví dodatečně. Auta se budou stavět ručně a budou téměř identická jako ta z roku 1963. Pouze s tím rozdílem, že budou zcela nová. První takový nově postavený exemplář se představí v Pebble Beach.

První fotky potvrdily snahu o maximální zachování původních řešení, takže uvnitř najdete třeba klasický dřevěný volant, pod kapotou šestiválec o objemu 3868 ccm (340 koní) a k dispozici dostanete pouze čtyřstupňovou manuální převodovku. První prototyp dostal v interiéru pouze částečné čalounění kůží, aby byl vidět hliníkový základ, budoucí majitelé si mohou de facto poručit, jak přesně má být jejich exemplář vyroben.

V Pebble Beach se představí prototyp, takzvaný „Car Zero“, následovat už budou sériová auta určená pro zákazníky. Cenu Jaguar nezveřejnil. Je jasné, že poptávka daleko přesáhne nabídku, takže tahle specialita levná fakt nebude. Nakonec samotná automobilka už dříve přiznala, že si v podstatě vybere, komu nově vyrobený E-Type prodá. Abyste měli šanci, musíte být sběratel britských vozů, nejlépe těch sportovních.
Související články
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Riziko povodní: Jak minimalizovat potenciální škody na majetku a zvýšit svou bezpečnost

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu