Byl objeven zcela neznámý druh opice. Rovnou byla zařazena na seznam kriticky ohrožených druhů

Věda a technika 16. listopadu 2020 | 08:35 — Lukáš Bauer
Biologové objevili v barmském pralese dosud neznámý druh opice. Tento druh zvaný Hulman Popa je však rovnou zařazen na seznam kriticky ohrožených druhů. Vědci odhadují, že na světě žije pouze dvě stě těchto unikátních tvorů.
Další 1 fotografie v galerii
Hulman Popa je nově objevený druh opice žijící v Barmě / Thaung Win

Biologům se v Barmě podařil zcela unikátní objev, když identifikovali zcela nový druh opice zvaný Hulman Popa, podle oblasti, v níž byl objeven. Smutnou zprávou však je, že populaci tohoto druhu tvoří pouhých dvě stě jedinců, pice je proto zařazena na seznam kriticky ohrožených zvířat.

Popa je posvátná hora v barmské Mandalajské oblasti, která je obývána právě touto pouplací hulmanů, jež patří k čeledi kočkodanovitých primátů. Tyto opice drobnějšího vzrůstu se živí převážně listy v korunách stromů.

Testy DNA existenci druhu potvrdily

Od svých příbuzných se Hulman Popa vyznačuje výraznými kruhy okolo očí a nápadně našedlou srstí. Důvodem nízké populace těchto tvorů je především ohrožování jejich přirozeného prostředí a také lovci. Vědci existenci tohoto druhu již nějakou dobu předpokládali, ale jejich domněnky nyní potvrdily testy DNA.

Hulmani Popa žijí na zalesněných pozemcích v centru Barmy, většinou v chráněném parku na svazích posvátné hory Popa. Z výzkumů gentiky těchto tvorů se ukázalo, že se od svého původního druhu začali oddělovat zhruba před jedním milionem let. Podle biologů je nezbytné tyto tvory ochránit a zajistit jejich přežití, dokud je to ještě možné.

Několik set jedinců

Podle vědců je naživu 200 až 250 jedinců, kteří se zdržují ve čtyřech navzájem izolovaných skupinách. Barma se v minulém desetiletí otevřela mezinárodní vědecké spolupráci, což vedlo k objevu nových druhů ještěrů a obojživelníků. Dále čtěte: (Experti zjistili, že ohroženým gorilám se daří lépe, než se předpokládalo. Mají naději na přežití).

Témata: opice, Barma, druh, prales, primát
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu