Přelomový okamžik. První ostrá mise s posádkou na palubě společnosti SpaceX úspěšně odstartovala

Věda a technika 17. listopadu 2020 | 09:13 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná společnost SpaceX překonala důležitý milník v historii svých kosmických letů. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) totiž ve své kosmické lodi Crew Dragon dopravila čtveřici astroautů. Vesmírná mise úspěšně odstartovala v neděli z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.
Další 1 fotografie v galerii
Astronauty dopravila na ISS kosmická loď Crew Dragon / SpaceX

První ostrá mise s posádkou v historii společnosti SpaceX byla úspěšně zahájena v neděli z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. V kosmické lodi Crew Dragon, kterou společnost miliardáře Elona Muska vyvinula, se čtveřice astronautů vydala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Jedná se o druhý pilotovaný let Crew Dragon a první skutečnou misi. Jako první letěla v Crew Dragon dvojice astronautů během posledních testů. NASA uplynulých devět let od zastavení programu raketoplánů využívala pro dopravu svých astronautů na ISS služby ruských raket Sojuz. 

Průlomový milník

Americká snaha o nezávislost na ruské vesmírné lodi byla nyní završena. Loď Crew Dragon, kterou na oběžnou dráhu vynesla raketa Falcon 9, dopravila na ISS americké astronauty Michaela Hopkinse, Victora Glovera a Shannon Walkerovou a Japonce Soičiho Nogučiho, kteří v pondělí v pozdních večerních hodinách podle plánu přistáli u bran ISS.

Na samotný start kosmické lodi Crew Dragon s posádkou přicestoval na Floridu z Washingtonu také americký viceprezident Mike Pence, který předsedá Národní radě pro vesmír při úřadě prezidenta USA. Zakladatel a ředitel SpaceX, podnikatel Elon Musk, byl však nucen sledovat událost z izolace, kvůli podezření na mírný průběh onemocnění covid-19.

Obavy z šíření covidu

Bezpečnostní opatření související s koronavirovou pandemií zasáhly i přípravy letu. Astronauti byli v karanténě se svými rodinami od října. Veškerý personál na zemi měl roušky a počet hostů v Kennedyho vesmírném středisku byl omezen. Za branami střediska očekávali podle AP možná až statisíce diváků na nedalekých plážích a ve městech. Dále čtěte: (Nová kosmická loď SpaceX bude testována již příští měsíc. Může nahradit ruský Sojuz).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu