Opuštěné město duchů v Lotyšsku dříve bývalo sovětským vojenským zařízením

Věda a technika 18. listopadu 2020 | 08:16 — Lukáš Bauer
V období studené války budoval Sovětský svaz rozsáhlé radarové systémy, které měly monitorovat nepřátelské aktivity v blízkosti hranic. Typickým příkladem je také opuštěné město duchů v Lotyšsku, které bylo dříve známé pod označením Skrunda-1. Dnes je toto opuštěné město oblíbenou destinací turistů a fotografů.
Další 1 fotografie v galerii
Město je opuštěnou sovětskou základnou / Rain Aunapu

Na první pohled se může zdát, že město Skrunda není ničím zajímavé. Pole, farmy a lesy připomínají stovky osad, které se nacházejí po celém Lotyšsku. Pouhých pět kilometrů západně se však tyčí brutalistické bytové domy bývalého tajného vojenského města, známého pod označením Skrunda–1.

Opuštěné tajemné místo je tak nejkomplexnějším příkladem socialistické výstavby a také připomínkou neudržitelnosti gigantické SSSR v dnešním Lotyšsku.

Opuštěná místa na území bývalého SSSR jsou do značné míry stejná jako ukrajinské město Pripyat, které bylo postaveno jako dělnická základna nedaleké jaderné elektrárny v Černobylu a bylo opuštěno v důsledku jaderné katastrofy. Příběhy opuštěných měst, které sloužily pro vojenské účely, jsou sice méně dramatické, jejich dnešní obraz je však naprosto stejný - stala se z nich města duchů.

Trosky měst přináší vysoké náklady

Všechna opuštěná města v bývalém východním bloku mají společný jeden paradox, který umožnuje jejich existenci. Jsou totiž pro zaostalé státy příliš nákladné na obnovu, ale zároveň obrovské náklady přináší i jejich likvidace, a proto jsou ponechány přírodní erozi. Výsledkem je, že kdysi vzkvétající vojenská, vědecká a civilní komunita Skrunda-1 přecházela postupně od chátrání až po naprostou izolaci, která z ní dělá svým způsobem magické místo.

Ve městě Skrunda–1 bydlelo v době největšího rozkvětu přibližně 5 000 lidí. Město mělo navíc výsostné postavení a roli v obranné strategii Sovětské svazu, protože se zde nacházela tajná radarová základna se systémem včasného varování před blížícím se jaderným útokem ze strany USA.

Labyrint budov a chodeb

Uprostřed hustých březových lesů se nachází labyrint budov, továren, podzemních bunkrů o celkové rozloze přibližně 100 akrů. Kromě deseti velkých bytových domů zde nechybí supermarket, tělocvična, mateřská škola, dokonce ani nevěstinec.

Poslední obyvatelé z tohoto upadajícího města odešli v roce 1999, ale stále jsou tam ještě k vidění artefakty z jejich života včetně fotografií, nábytku, novin, léků, hraček, pracovních pomůcek a oblečení ze sovětské éry. Po mnoha letech neúspěšných dražeb, drsných zim a chátrání se lotyšská vláda rozhodla znovu převzít kontrolu nad tímto místem. Předběžné plány zahrnovaly cestovní ruch i výrobu, ale nakonec bylo prosazeno pouze vojenské využití.

Areál využívala armáda i soukromníci

V roce 2015 lotyšská vláda oznámila, že polovina území bude přidělena místní armádě, kde by měla probíhat vojenská cvičení. Druhá polovina bude pronajata soukromým firmám za symbolickou cenu s podmínkou, že do objektů musí ročně investovat předem domluvenou částku.

Rozpad Sovětského svazu v roce 1991 a následné roztříštění republik odrážejí rozpad měst, jako je Skrunda-1. Vojenská zařízení, kvůli kterým města vznikla, přestala být po rozpadu SSSR financována a v rámci totálního úpadku následně opuštěna i jejich obyvateli. Dále čtěte: (Záhadné lebky objevené v mexické jeskyni jsou staré tisíce let. Vědci je podrobí pečlivému výzkumu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu