Vesmírná společnost SpaceX se zapisuje do dějin. Svou raketu dokázala použít už sedmkrát

Věda a technika 28. listopadu 2020 | 17:57 — Lukáš Bauer
Společnost SpaceX ve středu na oběžnou dráhu vynesla další várku šedesáti satelitů internetové sítě Starlink. Společnost je také průkopníkem v oblasti znovu použitelných raket za posledních několik let zaznamenává značné úspěchy. Důkazem je například to, že k vybudování projektu Starlink již sedmkrát použila první raketový stupeň Falcon 9.
Další 2 fotografie v galerii
Raketa Falcon 9 během vzletu / Wikimedia Commons / Official SpaceX Photos

Společnost SpaceX se za dobu své existence proslavila průkopnictvím na poli znovupoužitelných vesmírných raket. Toto řešení nabízí obrovskou finanční úsporu v rámci budování vesmírných projektů, jako je například Starlink. K vybudování sítě, která poskytne vysokorychlostní připojení k internetu kdekoliv na Zemi, ve středu použila již posedmé ten samý raketový nosič Falcon 9.

Dvoustupňový raketový nosič Falcon 9 odstartoval s další várkou šedesáti satelitů Starlink z vesmírného střediska na mysu Canaveral ve středu kolem třetí hodiny ráno SEČ. Poté co doručil na oběžnou dráhu svůj náklad, opětovně dosedl na zemský povrch. SpaceX využívá k přistání použitých prvních stupňů Falcon 9 speciální plovoucí plošinu. 

Tisíce satelitů Starlink

Naši planetu tak dnes obíhá již více než 950 satelitů sítě Starlink. Elon Musk před časem uvedl, že Starlink má pokrýt celou zeměkouli vysokorychlostním připojením k internetu. Původně projekt počítal s 1440 satelity, nakonec již bude více než 12 tisíc. Společnost si ale pohrává také s myšlenkou sítě o celkovém počtu více než 30 tisíc družic.

Pro SpaceX byl tento vesmírný let významný hned z několika důvodů. Nejvíce důležité bylo, že se systém znovupoužitelných raket ukazuje jako velice efektivní a úsporný. Zároveň šlo již o sedmašedesátý let opakovaně použitelných raket Falcon 9 a společnost také vypustila do vesmíru tento rok již třiadvacátou raketu. 

Sedm let pokroku

Firma SpaceX tak od doby, kdy v roce 2013 Elon Musk na konferenci All Things Digital uvedl, že se společnost bude zabývat vývojem znovupoužitelných raket, urazila velký kus cesty a podařilo se jí výrazným způsobem snížit cenu dopravy nejrůznějších zařízení do vesmíru. V době, kdy společnost SpaceX s vývojem rakety pro opakované lety začala, se cena jednoho letu raketového nosiče Falcon 9 pohybovala okolo 62 milionů dolarů. Díky nové technologii se znovupoužití prvního stupně rakety dnes pohybuje kolem 15 milionů dolarů.

Sám Musk vidí v technologii znovu použitelných raket budoucnost, protože podle něj může být nosič použit tolikrát, že se náklady dají znížit takřka na minimum. V budoucnu by měl raketový nosič přistát a ihned by mohl být připravován na další let. Každý let přitom vyžaduje specifické úpravy, které jsou ale mnohem levnější než výstavba celé rakety. Dále čtěte: (Českému astronomovi se podařilo vyfotit Starmana na nekonečné pouti vesmírem).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu