Když vědci otevřeli kapsli se vzorky asteroidu, zatajil se jim dech

Věda a technika 21. prosince 2020 | 12:29 — Lukáš Bauer
Japonská sonda Hajabusa 2 nedávno shodila na Zemi vzorky vzdáleného asteroidu Ryugu, které odebrala z jeho povrchu. Když vědci otevřeli návratovou kapsli, kterou Hajabusa seslala do atmosféry Země, zůstali v němém úžasu. V kapsli se nacházelo takové množství vzorku stovek milionů kilometrů vzdáleného asteroidu, jaké vědci vůbec nečekali.
Další 2 fotografie v galerii
Sonda Hayabusa 2 odebrala vzorky z asteroidu / JAXA

Sonda Hajabusa nedávno úspěšně doručila na Zemi návratovou kapsli, která obsahovala nesmírně cenné vzorky stovek milionů kilometrů vzdáleného asteroidu Ryugu. Sonda odstřelila z povrchu asteroidu vzorek pomocí dvoukilového projektilu, a následně je odebrala do speciální kapsle. 

Když kapsli vědci otevřeli, nad jejím obsahem se jim doslova zatajil dech, protože materiálu bylo mnohem více než předpokládali. Původně se domnívali, že ho odeberou několik desítek miligramů v podobě prachových částic. Co se nacházelo uvnitř kapsle, však předčilo jejich očekávání.

Překvapení uvnitř kapsle

Když vědci z japonské vesmírné agentury JAXA v úterý kapsli rozebírali, všimli si podle očekávání na jejím vnějším obalu částeček prachu z asteroidu. Když však pouzdro otevřeli, zjistili, že se v něm namísto očekáváných prachových částit nachází několik větších kusů podpovrchových hornin asteroidu o velikosti několika milimetrů.

„Když jsme ji otevřeli, oněměl jsem. Bylo toho mnohem víc, než jsme čekali. Bylo toho tolik, že jsem byl opravdu uchvácen. Nebyly to jemné prachové částečky, ale několik kusů o velikosti několika milimetrů,“ uvedl vědec z agentury JAXA Hirotaka Savadi.

Miliony kilometrů

Japonská sonda tak splnila náročnou a dlouhou misi, když doručila na Zemi vzorky povrchového prachu a nedotčeného materiálu z asteroidu Ryugu. Toto pradávné těleso je od Země vzdáleno přibližně 300 milionů kilometrů. Sondu do vesmíru JAXA vypustila v roce 2014.

Vzorky asteroidu shodila sonda Hajabusa 2 do atmosféry, odkud dopadly v návratové kapsli do australské pouště. Po jejich nalezení si vzorky rozebrala japonská agentura JAXA a polovinu si převzala k výzkumu americká NASA. Vědci doufají, že tyto vzorky materiálů jim pomohou poodhalit formování vesmíru, a možná také poskytnou klíč k tomu, jak vznikl život na Zemi. 

Japonská vesmírná sonda Hajabusa 2 však svou cestu neskončila. Její mise pokračuje a momentálně už míří k dalším dvěma asteroidům. Dále čtěte: Do vesmíru byla vynesena zvláštní sonda. Bude měřit kosmické počasí.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu