Pandemie změnila internet. Donutila internetové giganty přejít na nová pravidla hry

Věda a technika 03. ledna 2021 | 18:21 — Lukáš Bauer
Uplynulý rok byl v mnoha směrech jiný než ty předchozí. Mnoho zaběhnutých věcí se na Zemi změnilo a jednou z nich je také přístup internetových gigantů k omezování šíření dezinformací v rámci sociálních sítí. Facebook nebo Twitter jsou tak dnes dokonce ve zvláštní pozici arbitra, který posuzuje, co je a není pravda.
Další 1 fotografie v galerii
Svět internetu se díky pandemii koronaviru změnil / Pixabay

Rok 2020 navždy zůstane zapsaný ve znamení koronaviru a protipanedmických opatření, které vlády zemí zaváděly. Svět s koronavirem si však vyžádal mnoho změn, které se nevyhnuly ani digitálnímu prostředí, jakým je inernet. Podle expertů se například změnil přístup internetových gigantů k šíření dezinformací. 

Problém dezinformací tu byl i před koronavirem, ale šíření nepravdivých informací ohledně koronaviru se ukázaly natolik společensky škodlivé, že byly sociální sítě jako Facebook nebo Twitter dotlačeny až do role jakýchsi arbitrů pravdy - role, ve které se nikdy nechtěly nacházet.

Označování Trumpových příspěvků

Poprvé se jejich nová role naplno objevila, když v květnu společnost Twitter označovala příspěvky amerického prezidenta Donalda Trumpa, jako možnou dezinformaci. Trump tehdy tvrdil, že korespondenční hlasování může negativně ovlivnit výsledky voleb ve prospěch rivala.

Podle expertů byl tento moment zlomový a sociální síť se tak poprvé a proti vlastní vůli stala jakýmsi garantem toho, co je považováno za pravdivou informaci. Tento trend byl poté k vidění naplno v listopadu, kdy byla označena až třetina příspěvků šéfa Bílého domu jako možná dezinformace. Trumpovy příspěvky byly označeny štítky, které uživatele upozorňovaly na příspěvek, který může obsahovat zavádějící nebo nepravdivé informace.

Pokračující trend

Trump navíc nebyl zdaleka jediným, proti jehož příspěvkům sociální sítě zakročily. Podobně postupoval Twitter také proti konspiračnímu hnutí QAnnon. Facebook také zakročil proti skupině, ve které se shromážďovali lidé popírající holokaust a omezuje dosah příspěvků týkajících se vakcín proti koronaviru. Tento trend bude podle expertů v následujících letech pokračovat, protože sociální sítě se stále častěji stávají platformou pro ovlivňování mas určitými zájmovými skupinami. Dále čtěte: (Sociální sítě bojují s obrovským přílivem dezinformací. Zablokovaly také příspěvky Donalda Trumpa).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu