Japonsko vyvíjí unikátní družici. Bude vyrobena z materiálu, který by ve vesmíru nikdo nečekal

Věda a technika 07. ledna 2021 | 09:21 — Lukáš Bauer
Japonsko vyvíjí družici, která by měla být z větší části zhotovena ze dřeva. Pokud bude projekt společnosti Sumitomo Forestry a Kjótské univerzity úspěšný, bude se jednat o první zařízení s dřevěnou konstrukcí, které poletí do vesmíru. Cílem projektu je omezit množství vesmírného odpadu na oběžné dráze kolem Země.
Další 2 fotografie v galerii
Na oběžné dráze je spousta vyřazených satelitů / Wikimedia Commons / MIR

Japonská společnost Sumitomo Forestry a Kjótská univerzita se pustily do velice ambiciózního projektu. Společně totiž začaly vyvíjet družici, která by měla být vyrobena převážně ze dřeva. Vývoj této unikátní družice, která má být prvním krokem k omezení množství odpadu na orbitě, bude dokončen v roce 2023.

Společnost Sumitomo Forestry již zahájila výzkum, na jehož konci by měly být dřevěné materiály s takovými vlastnostmi, které budou vyhovovat náročným kosmickým i transportním podmínkám, které souvisejí s dosažením oběžné dráhy kolem Země.

Kosmické dřevo

Po vývoji samotného dřevěného materiálu budou vědci čelit další výzvě v podobě vývoje inženýrského modelu družice a teprvé poté bude postaven skutečný funkční model. Podle vědců mají být dřevěné materiály vysoce odolné proti změnám teploty a také mají odolat degradaci vlivem silného slunečního záření.

„Velmi nás znepokojuje skutečnost, že všechny satelity, které se znovu dostávají do zemské atmosféry, hoří a vytvářejí malé částice oxidu hlinitého, které budou plavat v horních vrstvách atmosféry ještě mnoho let,“ uvedl pro BBC profesor na kjótské univerzitě a bývalý japonský astronaut Takao Doi.

Výhodou dřeva je hoření

Japonsko chce tímto ojedinělým projektem přispět k udržitelnosti situace na oběžné dráze, kde se od druhé poloviny minulého století nahromadilo obrovské množství vesmírného odpadu. Dřevené družice by měly totiž oproti těm běžným jednu velkou výhodu - v atmosféře shoří bez produkce jakýchkoliv toxických látek a úlomků.

Kolem Země krouží téměř 6 000 družic, přičemž zhruba 60 procent z nich je nefunkčních. Výzkumná společnost Euroconsult odhaduje, že během příštího desetiletí bude každoročně vypuštěno několik stovek satelitů. Vesmírný odpad se pohybuje rychlostí 35 900 kilometrů za hodinu a jeho srážka s jiným objektem může způsobit značné škody. Dále čtěte: (Pandemie změnila internet. Donutila internetové giganty přejít na nová pravidla hry).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu