Oblíbená sociální síť je od pondělí nedostupná. Její pád ovlivnily americké volby

PC a Mobil 12. ledna 2021 | 10:41 — Lukáš Bauer
Od pondělních ranních hodin je sociální síť Parler mimo provoz. Oblíbená sociální síť, jež byla v poslední době oblíbená také mezi americkými konzervativci, tak zažila po vzestupu téměř volný pád. O nedostupnosti služby, kterou má na svědomí Amazon, informoval server Down For Everyone Or Just Me.
Další 1 fotografie v galerii
Parler nabízí svým uživatelům nemoderovanou komunikaci / Pixabay

Sociální síť Parler zažívala v poslední době velký vzestup díky oblibě amerických konzervativců, ale jak se zdá, následoval takřka střemhlavý pád. Sociální síť parler, která se stala oblíbenou u amerických konzervativců je totiž od pondělního rána nedostupná a její uživatelé tak nemají přístup ke svým profilům. O skutečnosti informoval server Down For Everyone Or Just Me, který sleduje stav nejznámějších internetových služeb a webů.

Parler byl často kritizován technologickými společnostmi, že nedostatečně zasahuje proti příspěvkům, jež občany vyzývají k násilnostem. Společnost Google během pátku proto omezila dosah platformy tím, že ji vyřadila ze svého obchodu Google Play, který je součástí všech mobilních zařízení s operačním systémem Android.

Velcí hráči

O víkendu se přidal také internetový gigant Amazon, který oznámil, že sociální síti odepře možnost provozu na jeho serverech, a to právě kvůli šíření nenávistného a násilného obsahu. Stejný krok ještě v sobotu podnikla také firma Apple, která odstranila aplikaci z App Store ve svých iPhonech.

Pádu této sociální platformy předcházel silný růst, který si Parler získával především díky tomu, že Twitter začal blokovat účet prezidenta Donalda Trumpa. Důvodem k této blokaci bylo, že Donald Trump podle Twitteru nabádal své příznivce k násilnostem a šířil dezinformace.

Tuto sociální síť vyřadil z provozu právě Amazon, který odmítl její další provoz na svých serverech. Dokud tak zakladatelé platformy nevyřeší tyto technické problémy, bude služba pro uživatele nedostupná. Jeden ze zakladatelů společnosti John Matze na svém profilu uvedl, že služba bude nedostupná v souvislosti s krokem Amazonu přibližně týden, než se podaří najít náhradní řešení.

Svoboda slova

Obliba sociální sítě, která funguje na podobném principu jako Twitter, spočívá v tom, že nabízí svým uživatelům svobodu slova. V praxi to znamená, že sociální síť se nestaví do role arbitra pravdy a žádným způsobem nemoderuje obsah jednotlivých příspěvků. Platforma se v prvních fázích svého vývoje stala oblíbeným nástrojem ultrapravicových a krajně konzervativních skupin obyvatel. V současné době má sociální síť nejméně deset milionů uživatelů. Dále čtěte: Poškozený nebo starý telefon nemusí skončit na skládce. Lze ho využít mnohem lépe.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu