Tato unikátní budova je navržena pro extrémní podmínky. Udrží uvnitř teplo i v obrovských mrazech

Věda a technika 02. února 2021 | 19:50 — Lukáš Bauer
Skupina studentů a pedagogů z Fakulty architektury Vysokého učení technického (VUT) v Brně vytvořila návrh unikátní budovy. Nově navržená stavba je určena pro výzkumníky, kteří operují v polárním podnebí souostroví Jižní Shetlandy. Tento objekt má vědcům v drsných podmínkách sloužit jako operační základna s ubytováním.
Polární stanice dokáže odolat každému počasí / VUT Brno

Skupina architektů z brněnského VUT navrhla novou podobu výzkumné stanice CZ*ECO Nelson, která se nachází v souostroví Jižní Shetlandy. Nový objekt, který je navržen tak, aby odolal těm nejdrsnějším podmínkám, bude vědcům sloužit nejen jako ubytovací jednotka, ale také jako skladiště a plnohodnotná laboratoř.

Komplex vědecké stanice je umístěn na Nelsonově ostrově, kde panují skutečně drsné podmínky. Tato stanice se nachází na strategickém místě, které slouží jako záchytný bod pro další polární vědce, kteří pokračují na českou stanici Johana Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Komplex byl projektanty navržen tak, aby splňoval náročná kritéria vědců, jež současný objekt nedokáže uspokojit.

Unikátní design

Nová polární stanice bude poskytovat vědcům dostatečné zázemí pro všechny jejich budoucí výzkumy. Architekti ji navrhli tak, aby vědeckým týmům poskytovala dostatečný komfort v extrémních mrazech a nelítostných povětrnostních podmínkách. K jejímu vývoji využili počítačové simulace, díky kterým získali představu o ideálním designu celého komplexu.

Klíčovým se stal například velice aerodynamický tvar, který má snížit vliv silných nárazů větru. Zároveň vědci mysleli i na to, aby vítr nezanášel sníh do některých částí komplexu a netvořily se vysoké závěje. Celá stanice je navíc jako stavebnice, která se dá složit z jednotlivých modulů. Vše je navrženo tak, aby mohli každou část stanice unést čtyři muži a mohli tak s jednotlivými částmi snadno manipulovat.

Chytré technolgoie

Architekti také řeší samotné usazení stanice. V Antarktidě totiž není možné kopat základy, jako jsme zvyklí například u tuzemských staveb. Celý komplex tak bude držet na speciálním roštu, který se vyplní kameny. Tato část pak přimrzne k zemi a slouží jako plnohodnotný základ. Jako zdroj energie by měly posloužit solární panely a generátor, který dokáže využít odpadní teplo k vytápění stanice. Dále čtěte: (Čína tvrdí, že má vesmírnou stanici Tiangong-1 pod kontrolu a může ovlivnit místo jejího dopadu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře