Rudá planeta je v obležení pozemských družic. Světové velmoci na povrchu Marsu něco hledají

Věda a technika 16. února 2021 | 18:59 — Lukáš Bauer
V uplynulém týdnu dorazily k Marsu družice Spojených arabských emirátů a Číny a za několik dní dorazí také americká mise v podobě vozítka Perseverance. Mars se tak stává hlavním cílem vesmírného výzkumu v rámci příštích několika let a tato vesmírná aktivita má být završena cestou člověka a zahájení kolonizace této planety.
Další 1 fotografie v galerii
Čína a Arabské emiráty zahájily svou misi na Marsu / CCTV/China National Space Administration

Spojené arabské emiráty a Čína se připojily ke Spojeným státům a zahájily svou marsovskou misi. Jejich sondy v minulém týdnu dorazily k rudé planetě a zahájily svůj několikaletý výzkum. V případě Spojených arabských emirátů se jedná o vůbec první meziplanetární misi v historii vesmírného programu.

Družice Amal, v překladu Naděje, kterou vypustily Spojené arabské emiráty, již zahájila svůj oběh kolem rudé planety. Stejně tak dosáhla oběžné dráhy kolem Marsu čínská sonda Tchaien-wen a dorazit má již brzy také americké automatické průzkumné vozítko Perseverance, které bude zkoumat marsovský povrch.

Mapování planety

Spojené arabské emiráty budou svojí sondou zkoumat počasí a také budou vytvářet první panoramatickou mapu atomsféry Marsu. Čína kromě sondy, která bude obíhat Mars, také plánuje stejně jako Spojené Státy přistání na povrchu Marsu se svým robotickým vozítkem. Čínský robot je vybaven výkonným radarem, kterým bude nahlížet pod povrch planety a hledat zvláštnosti. Oproti tomu americký rover Perseverance bude pátrat po stopách dávného života.

Mise na Mars je stále výzvou

Marsovských misí se odehrálo od 60. let 20. století již celá řada. Některé z nich skončily fatálnímy neúspěchy, což velmocem připomíná, že musejí stále postupovat velmi opatrně. Kromě vzdálenosti je na Marsu zrádná také gravitace, která je sice poměrně slabá, ale dostatečná na to, aby mohly planetu bičovat kruté písečné bouře, které, jak se ukázalo v případě prvního marsovského rovera, mohou být fatální.

Družice Amal se zaměří také na výzkum toho, jak planeta přišla o svou hustou atmosféru, která bývala schopná zadržet vodní páru na povrchu, a jak se přeměnila do dnešní podoby suchého, studeného světa. Americký rover nechá materiál na určených místech, kde by měly být vyzvednuty při budoucích evropských a amerických vesmírných misích. Dále čtěte: (Partyzánský kousek jedné americké společnosti. Do vesmíru dostala první nelegální družice v historii).

Témata: mise, sonda, Mars, vesmír
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu