Z Ruska přichází znepokojivé zprávy. Kriticky nebezpečný virus ptačí chřipky se přenesl ze zvířat na lidi

Věda a technika 23. února 2021 | 14:03 — Lukáš Bauer
Z Ruská přichází znepokojivé informace o prvním zaznamenaném přenosu viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle tamních úřadů se jedná o první zaznamenanou nákazu této zákeřné nemoci u člověka. Vědci budou okolí nakaženého bedlivě monitorovat.
Další 2 fotografie v galerii
Další varianta ptačí chřipky se přenesla na lidi / Depositphotos

Podle ruského úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor byl zaznamenán vůbec první výskyt ptačí chřipky A(H5N8) u člověka. Podle ruských úřadů to znamená, že ptačí chřipka A(H5N8) přeskočila poprvé ze zvířat na člověka. Podle expertů může být tento virus značnou hrozbou.

O tomto velice znepokojivém objevu ruské úřady podaly všechny potřebné informace Světové zdravotnické organizaci (WHO). Podle dostupných informací od úřadu Rospotrebnadzor se touto variantou viru nakazilo během prosince nejméně sedm pracovníků drůbeží farmy, která se nachází v jižní oblasti Ruska.

Nebezpečná ptačí chřipka

Podle odborníků z WHO v současné době není možné přenos z ptáků na lidi zcela vyloučit, i když je pravděpodobnost takové situace velice nízká. Světová zdravotnická organizace však zároveň uvedla, že k jednotnému tvrzení, zda je to možné, nebo není, zatm nemá dostatek informací. 

Některé jiné varitanty ptačí chřipky se již v minulosti na lidi přenesly. Jednalo se o varianty ptačí chřipky H5N1, H7N9 a H9N2, které byly dříve prokázány u člověka. Ve všech případech se virus však nezačal nekontrolovateně šířit a nezpůsobil vážnější pandemii.

Neznámé nebezpečí

Epidemická ohniska viru A(H5N8) kromě Ruska již dříve hlásila také Čína, některé evropské státy a Blízký východ. Ve všech evidovaných případech se však nákaza udržela pouze mezi ptactvem a k přenosu na člověka nedošlo. Podle informací z Ruska byl průběh onemocnění ve všech případech mírný a nikdo z nakažených se nanachází v ohrožení života. Jaké nebezpečí však tento virus může představovat, zatím nedokáže nikdo s jistotou tvrdit. Dále čtěte: (V Česku jedou dvě epidemie najednou. Zabere jedno opatření, které tu ještě nebylo, říká vědec).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu