Další vesmírná loď Starship byla roztrhána mohutnou explozí

Věda a technika 06. března 2021 | 08:09 — Lukáš Bauer
Další zkušební let prototypu nové vesmírné lodi Starship společnosti SpaceX dopadl špatně. Prototyp vesmírné lodi, která má jednou dopravit lidi na Mars, s označením SN10 explodoval krátce poté, co dosedl zpět do testovacího areálu.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírná loď Starship explodovala po přistání / SpaceX

Nový zkušební let prototypu vesmírné lodi Starship společnosti SpaceX dokázal na třetí pokus úspěšně přistát. Několik minut po přistání však došlo k mohutné explozi, která vesmírnou loď zcela zdemolovala.

Jednalo se již o celkem desátý zkušební let prototypu nové vesmírné lodi Starship, který měl označení SN10. Vesmírná loď, která se má stát pilířem budoucích letů na Mars a na Měsíc, vzlétla ve středu v 17.20 místního času (0.20 SEČ) z vývojového a testovacího areálu firmy SpaceX, který se nachází v Boca Chica na texaském pobřeží Mexického zálivu nedaleko hranic Mexika.

Mohutná exploze

Po úspěšném startu raketa nejdříve dosáhla výšky deseti kilometrů a poté zahájila opětovné klesání. Po šesti minutách se obrátila do svislé polohy a zahájila přistání, které se jí na třetí pokus podařilo. Hned po dosednutí byly však u rakety vidět plameny, které byly pravděpodobně příčinou obrovské exploze. Samotnou příčinu exploze však zatím společnost SpaceX nezveřejnila. Prototypy s označením SN8 a SN9 explodovaly během pokusu o dosednutí také.

Revoluce v dobývání vesmíru

Starship je druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí při výpravách na Mars. První stupeň společnost pojmenovala jako Super Heavy, neboť bude vybaven celkem pětatřiceti motory Raptor. Druhý stupeň bude mít šest motorů a bude schopen letů nezávisle na prvním stupni. Raketový stupeň Super Heavy má být opakovaně použitelný a výrazně by tak mohl snížit náklady na dopravu nejen k Marsu, ale také na Měsíc. Dále čtěte: (Raketa Atlas vynesla do vesmíru americkou vojenskou družici. Provázely ji však zvláštní technické problémy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu