Byl objeven neznámý druh pravěkého žraloka. Ve vodě létal podobně jako rejnok

Věda a technika 24. března 2021 | 07:17 — Lukáš Bauer
Vědci objevili zcela nový druh pravěkého žraloka, který svým zjevem připomínal dnešní manty. Tento okřídlený mořský živočich se živil převážně planktonem a obýval teplá pravěká moře. Výzkumníkům se také podařilo zjistit, že tento tvor vedl podobný život jako dnešní rejnoci.
Další 1 fotografie v galerii
Pravěký žralok měl obrovské rozpětí křídel / Oscar Sanisindro/Science

Paleontologové objevili dosud neznámý druh pravěkého žraloka, který byl výjimečný nejen svým zvláštním vzhledem. Tento pravěký tvor se podobal dnešní mantě a vědcům se podařilo zjistit, že vedl i podobný život. 

Žralok, který dostal jméno Aquilolamna milarcae (v překladu orlí žralok), obýval teplá pravěká moře před více než 90 miliony lety. První důkazy o existenci tohoto dávného žraloka byly objeveny v oblasti severovýchodního Mexika.

Unikátní stavba těla

Tvor dosahoval délky necelých dvou metrů a mezi jeho stravu patřil převážně plankton. Zajímavostí také je, že tento druh žraloka měl rozpětí ploutví zhruba o čtvrtinu větší, než byla délka jeho těla. Měl také výrazné prsní ploutve, které se podobaly těm, které má většina moderních typů žraloků.

Podle tvaru žralokova těla vědci předpokládají, že nebyl příliš rychlý a pomalu se vznášel oceánem podobně jako dnešní žralok obrovský. Díky tomuto zjištění tak vědci nepředpokládají, že by mohl lovit jinou potravu než drobný plankon nebo jiné pomalu se pohybující mořské organismy. Tomu také nasvědčuje fakt, že v lebce žraloka nebyly objeveny žádné zuby, které by sloužily k lovu kořisti.

Důležitý objev

Z vědeckého hlediska je tento objev velice důležitý, protože se jedná o zcela unikátní druh mořského tvora, jehož existence nebyla zatím nikdy potvrzena. Podle prehistorických záznamů totiž existovaly pouze paprskoploutvé ryby jako zástupci těch, kteří se živili planktonem. Z řad žraloků nebyl dosud nalezen žádný, a proto může objev poskytnout důležité chybějící informace o druhové rozmanitosti pravěkých oceánů. Dále čtěte: Vědci odhalili tajemství velkých bílých žraloků. Detailně prozkoumali jejich genom.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře