Na pobřeží Ghany bylo objeveno obrovské množství uhynulých tvorů. Příčina je pro biology záhadou

Věda a technika 09. dubna 2021 | 19:32 — Lukáš Bauer
Na pobřeží Ghany byla vyplavena mrtvá těla desítek delfínů a obrovského množství ryb. Biologové na místě konstatovali, že na tělech tvorů nejsou patrná žádná zranění a samotná příčina jejich úhynu je zatím stále předmětem šetření.
Další 2 fotografie v galerii
Desítky mrtvých delfínů byly objeveny v Ghaně / Depositphotos

Na pobřeží afrického státu Ghana bylo vyplaveno více než 80 těl mrtvých delfínů a velká spousta ryb. Přivolaní mořští biologové se nyní zabývají příčinou jejich úmrtí, které je skutečnou záhadou. Podle vyjádření vědců však nenese jediné tělo delfína známky fyzického zranění.

První těla uhynulých delfínů byla objevena na plážích Ghany v pátek a postupně se přidávala stejná hlášení i z dalších pláží. Místní rybáři pro tamní média uvedli, že za svůj život nikdy neviděli tolik uhynulých tvorů najednou a tento jev je v oblasti velice neobvyklý.

Úřady varují před konzumací

Vyšetřování takto velkého úhynu mořských tvorů si později převzaly ghanské úřady, které se zabývají především podezřením z otravy, které vedlo k úmrtí mořských tvorů. Ve hře může být i jiná forma znečištění.

Úřady také vydaly upozornění, aby místní lidé uhynulé ryby v žádném případě nekonzumovali. Byl totiž nahlášen případ, kdy z jedné z pláží zmizelo množství uhynulých těl delfínů a úředníci se domnívají, že je místní lidé vzali s cílem prodat je na rybím trhu.

Záhadná úmrtí

Úřady již v pátek potvrdily, že barva i teplota mořské vody jsou normální a nyní čekají na výsledky odebraných vzorků. Podobné masové úhyny již byly hlášeny i z dalších zemí na africkém pobřeží. Například na březích Mosambiku byla v únoru objevena více než stovka uhynulých těl delfínů. Desítky mrtvých delfínů byly také objeveny v loňském roce na břehu ostrova Mauricius. V obou případech zůstala příčina jejich úmrtí zahalena tajemstvím. Dále čtěte: (Chovatelé v pražské zoo zvířata ochlazují zmrzlinou z ryb a ovoce. Problémy mají zejména mláďata).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře