Zemské jádro se zvětšuje velice zvláštním způsobem. Vysvětlením jsou tepelné anomálie pod Indonésií

Věda a technika 27. července 2021 | 06:33 — Lukáš Bauer
Podle nejnovějšího výzkumu je zřejmé, že zemské jádro se zvětšuje velice neobvyklým způsobem. Roste totiž značně nerovnoměrně, a na jedné straně tak přidává mnohem více materiálu než na druhé. Vysvětlení této záhady vědci hledali v teplotních anomáliích, které byly zjištěny pod Indonésií.
Další 2 fotografie v galerii
Zemské jádro se zvětšuje velmi nepravidelně / Depositphotos

Přestože je naším domovem, Země nepřestává vědce udivovat. Již dříve bylo například zjištěno, že Země každých 26 vteřin pulsuje, má skrytou vrstvu, o které dříve geologové nevěděli, a také to že dochází k jejímu jednostrannému postupnému ochlazování. Nedávno však vědci přišli se zcela novým zjištěním, že zemské jádro se zvětšuje, ale pouze na jedné straně.

Na jedinečný objev přišla skupina seismologů z Kalifornské univerzity v Berkely, která v rámci svého výzkumu rozdělila jádro na dvě strany. Západní stranu jádra pojmenovali vědci Brazílie a východní označili jako Indonésii. Po delším zkoumání zjistili, že zemské jádro není pravidelné a na straně Indonésie vzniká mnohem více krystalů železa než na západní.

Seismické vlny v zemském jádru

Zemské jádro je gravitačními silami neustále tvarováno do matematicky pravidelné sféry a veškerá přebytečná hmota, která vzniká na východní straně, se tak ztrácí ve zbytku hmoty celého jádra, ale otázkou samozřejmě zůstává, proč se to vůbec děje.

Na tuto skutečnost se pokusili odpovědět vědci z Berkeley ve své nové studii, která byla publikována v odborném časopise Natural Geoscience. Vědci se ve své studii zaměřili především na prakticky jediný měřitelný a pozorovatelný údaj, a to procházející seizmické vlny. O těchto vlnách je známo, že jádrem procházejí rychleji ze severu na jih než opačným směrem.

Ochlazování jedné strany Země

Vědci se domnívají, že fenomén více rostoucí strany jádra spočívá v rozptylu tepla, který způsobuje, že se na jedné straně krystaly železa hromadí a ochlazují se na jeho okraji, což způsobuje, že se stejně tak nemohou rychle šířit seismické vlny, které generuje. Tato teplotní nerovnováha je pak nejspíše způsobena tím, že Indonésii pokrývá obrovské množství ostrovů a expanzivního mořského dna, kde se snáze odvádí do oceánu teplo z roztavených materiálů. Naproti tomu na straně Brazílie se nachází rozsáhlá pevnina, která takový teplotní rozptyl neumožňuje. Vědci se tak domnívají, že přišli s odpovědí na to, proč se jedna polovina Země rychleji ochlazuje než ta druhá. Dále čtěte: (Tající ledovce po celém světě přinášejí novou hrozbu. V Himalájích objevili patnáct tisíc let staré neznámé viry).

Zdroj info: Popularmechanics.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu