Obří velkoměsta žijí takzvaně na dluh. Zdaleka nejhorším příkladem je Dubaj

Věda a technika 02. května 2021 | 11:14 — Lukáš Bauer
Vědci zveřejnili velice zajímavou studii, která se zabývá spotřebou přírodních zdrojů obřích velkoměst. Výsledky jejich výzkumu naznačují, že arabská metropole spotřebovává přírodní zdroje takovým tempem, které je naprosto neudržitelné. Dubaj tak žije takzvaně na ekologický dluh, a to nejméně pětkrát větší než zbytek planety.
Další 2 fotografie v galerii
Kdyby zbytek světa spotřebovával tolik zdrojů co Dubaj, nestačilo by nám ani pět Zemí / Pixabay

Obrovská velkoměsta jsou extrémní zátěží naší planety a spotřebovávají neudržitelné množství přírodních zdrojů. Vědci nyní zveřejnili novou studii v odborném časopise Nature Sustainability, která se tímto tématem podrobně zabývá a zároveň upozorňuje na fakt, že velkoměsta jsou pro budoucnost Země hrozbou, jelikož oslabují její schopnost obnovovat biomasu. 

Ve studii vědci například upozorňují na metropoli Dubaj, která spotřebovává tolik přírodních zdrojů, že kdyby spotřebovával tolik celý svět, naše planeta už by byla mrtvá. K udržení spotřeby Dubaje by podle autorů studie nestačily ani čtyři Země. Studie je tak zajímavým úhlem pohledu na to, jak obří velkoměsta prakticky žijí na dluh a jejich provoz přispívá k neudržitelnosti žití na Zemi.

Ekologický dluh mnoha zemí

Studie také naznačuje, že dopady na planetu zatím velice dobře zvládají bohatší národy, chudé země jsou na tom však o poznání hůře. Chudší země si totiž na rozdíl od těch bohatých nemohou dovolit nákup nedostatkových surovin na mezinárodním trhu a musejí se převážně se svými nedostatky vypořádat samy. Pokud se nedaří jedno z kritérií splnit, nastává pro danou zemi velký problém.

Vědci také provedli detailní analýzu zabezpečení klíčových zdrojů jednotlivých zemí a dokázali tak určit jejich ekologický deficit. Díky tomu mohli autoři studie vyjádřit, které země žijí takzvaně na dluh, tedy mají větší spotřebu přírodních obnovitelných i neobnovitelných zdrojů, se kterou si daný ekosystém v oblasti dokáže ještě poradit.

Miliardy lidí v ohrožení

Stejně tak dokázali vědci rozpoznat sáty, kterým chybí ekologické zdroje a zároveň nemají dostatečný hrubý domácí produkt na to, aby měly dostatečné ekonomické zázemí pro zajištění potřeb svých obyvatel v dlouhodobém horizontu. Podle jejich studie žije ve státech, které nedokáží uspokojit poptávku domácích obyvatel, přibližně 6 miliard lidí, tedy více než 3/4 světové populace.

Autoři studie také například vypočítali, že kdyby všichni na světě spotřebovávali zdroje stejným tempem jako Dubaj, potřebovalo by lidstvo každoročně 560 procent biologických zdrojů Země. V součastnosti spotřebovává lidstvo něco kolem 170 procent biologických zdrojů naš planety. Díky nerovnováze se chudší státy ocitají ve stále komplikovanější situaci a nemají vyhlídky na lepší budoucnost. Dále čtěte: (Něco velmi zvláštního se přihodilo v naší atmosféře).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu