Prodej auta v roce 2021 – co vše byste měli vědět?

Komerční sdělení 18. května 2021 | 05:00 — redakce
I když nám v průběhu uplynulého roku mohlo mnohokrát připadat, že se celý svět takřka zastavil, věci se opět začínají rozvolňovat. Spolu s tím se dává do pohybu trh s automobily, což mnohé řidiče motivuje k nákupu nového, respektive ojetého vozu.
Než vyrazíte na úřad vyřešit veškerou byrokracii, musíte s autem na evidenční kontrolu / archiv klienta

Než si s někým plácnete a svůj nový model si odvezete domů, vyplatí se si zjistit, jak celý prodej vlastně probíhá a co vše je třeba zařídit. 

Možná si říkáte, že už jste to několikrát absolvovali a nic vás tím pádem nemůže překvapit. Ne nadarmo se ale říká, že opakování je matka moudrosti a je lepší být dobře připraven, než se posléze trápit s různými sankcemi. 

Proto jsme si pro vás připravili přehled informací o tom, jak prodej auta probíhá, a to s ohledem na aktuální podmínky a zákony pro rok 2021. Průvodce využijete nejen, když se nacházíte v roli kupujícího, ale i prodávajícího.

Vše začíná kupní smlouvou

Ať už vůz kupujete nebo prodáváte, potřebujete s druhou stranou podepsat kupní smlouvu. Ta slouží především jako doklad o tom, že oba souhlasíte s převodem vozu za předem smluvených podmínek. 

Může být zcela jednoduchá a složená jen ze základních údajů, jako je:

  • identifikace obou stran – jméno a příjmení, adresa trvalého bydliště a číslo občanského průkazu nebo rodné číslo;
  • informace o vozidle – model, barva a tovární značka, identifikační číslo (VIN), registrační značka a počet najetých kilometrů

Pokud jde o starší model, který prošel rozsáhlejšími opravami, ať už kvůli havárii nebo přirozenému opotřebení, vyplatí se tyto informace do smlouvy uvést také. Vyhnete se nepříjemným konfliktům, k nimž by v budoucnu mohlo dojít.

Bez evidenční kontroly ani ránu

Smlouva však k ošetření všech skutečností nestačí. Než vyrazíte na úřad vyřešit veškerou byrokracii, musíte s autem na evidenční kontrolu – obvykle ji vyřizuje prodávající. Provádí se na stanici technické kontroly a zaplatíte za ni 400 Kč.

Účelem prohlídky vozu je potvrzení informací uvedených v technickém průkazu a tím pádem jeho platnost pro daný vůz. 

S evidenční kontrolou je dobré počkat až na dobu, než seženete reálného kupce. Protokol, který dostanete, totiž platí pouze po dobu 30 dnů od prohlídky.

Oficiálně novým majitelem

Pokud máte předchozí dva kroky za sebou, je načase zajít na úřad a vše oficiálně „zpečetit“. Podmínky pro přepis vozu na nového majitele jsou od poslední změny stejné.

Co to znamená?

Především to, že už není třeba provádět polopřevod, jako tomu bylo dříve, a tak stačí vůz pouze přepsat na nového majitele, a to do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy. V letošním roce je u přepisu auta cena stejná stejná jako v předchozích letech a činí 800 Kč. 

I samotný přepis je podstatně jednodušší – nemusíte ho vyřizovat na místně příslušném úřadu, ale stačí zajít na kterýkoliv úřad s rozšířenou působností. Buď se na něj dostaví obě strany, nebo jedna z nich podepíše plnou moc k přepisu vozidla a kupující či prodávající vše vyřídí sám.

Obvykle tato odpovědnost padá na prodávajícího, protože pokud by k přepisu nedošlo v rámci zákonné lhůty, čekala by ho pokuta ve výši až 50 000 Kč.

Ať už jste kteroukoliv stranou v rámci této transakce, k registraci vozidla budete potřebovat:

  • kupní smlouvu,
  • vypsaný formulář k přepisu vozidla,
  • malý a velký technický průkaz,
  • protokol z evidenční kontroly,
  • zelenou kartu jako důkaz o zákonném pojištění vozu;
  • doklady totožnosti zúčastněných stran (jeden z nich může nahradit plná moc).

Povinné ručení až na závěr?

Jedinou věcí, kterou jsme tu dnes ještě nezmínili, je povinné ručení. Zde se postup lehce liší podle toho, zda auto kupujete nebo prodáváte. 

Pokud jste kupující stranou, tak si povinné ručení musíte vyřídit ještě předtím, než se vydáte vozidlo přepsat na sebe, jelikož na úřadě musíte předložit novou zelenou kartu. 

Jestliže je situace obrácená a vůz prodáváte, povinné ručení zrušíte až poté, co bude vůz přepsaný na nového majitele. Pojišťovna po vás totiž určitě bude chtít kopii technického průkazu, ve které bude uveden nový majitel.

Jak sami vidíte, nákup ani prodej ojetého vozu nemusí být nic složitého, pokud se na něj dobře připravíte. Stačí si pohlídat, že máte všechny potřebné dokumenty a celý proces zvládnete vyřídit levou zadní.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu