Čína poslala ke své vesmírné stanici nákladní loď. Odstartovala s důležitými zásobami

Věda a technika 30. května 2021 | 10:03 — Lukáš Bauer
Čína vyslala na oběžnou dráhu nákladní loď Tchien-čou-2, která míří se zásobami k nové čínské vesmírné stanici. Na oběžnou dráhu ji vynesla raketa Dlouhý pochod-7 Y3 z kosmodromu Wen-čchang na ostrově Chaj-nan, který se nachází v Jihočínském moři.
Další 1 fotografie v galerii
Čína vypustila do vesmíru nákladní loď se zásobami pro vesmírnou stanici / Sin-chua

V sobotu vzlétla z kosmodromu Wen-čchang na ostrově Chaj-nan v Jihočínském moři raketa Dlouhý pochod-7 Y3 s nákladní vesmírnou lodí Tchien-čou-2, která veze zásoby pro novou čínskou vesmírnou stanici. Nákladní vesmírná loď na orbitální stanici doručí převážně zásoby paliva a materiálu. Nový orbitální komplex, jehož první část byla umístěna na oběžnou dráhu 29. dubna, bude sloužit pro vesmírné výzkumy.

Čínský ambiciózní program má na seznamu celou řadu vesmírných projektů. Jedním z nich byla právě čínská vlastní orbitální stanice, která by měla být dokončena v příštímu roce. Její celková váha by měla být po dokončení 66 tun, což je přibližně 15 procent plánované váhy Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Důležité zásoby pro výstavbu

Loď Tchien-čou-2 zakotví na modulu Tchien-che, který bude poskytovat zásoby kosmonautům a pohonné hmoty pro udržení stanice na oběžné dráze. Nákladní vesmírná loď se zásobami pro stanici měla odstartovat již dříve, ale její start byl nakonec odložen.

Stejná vesmírná loď letěla do vesmíru již třikrát před čtyřmi roky, kdy doručovala palivo do vesmírné laboratoře Tchien-kung-2. Čína tyto plánované cesty také využila k otestování technologií, které jsou potřeba pro výstavbu orbitální stanice. Země měla ve vesmíru celkem dvě laboratoře Tchien-kung-1 a Tchien-kung-2. Oba vesmírné prostředky však už byly z oběžné dráhy odstraněny.

Další mise budou následovat

V příštím roce se Čína chystá dostat na oběžnou dráhu další dva moduly své vesmírné stanice. Použije k tomu svou největší a nejsilnější raketu Dlouhý pochod 5B, která unese až 25 tun nákladu. Tento měsíc Čína vypustila také své robotické vozítko Ču-žung na povrch Marsu. Stala se tak teprve druhou zemí po Spojených státech, které se podařilo na povrch Marsu dopravit a vysadit funkční aparát. Dále čtěte: (Vědci učinili ve vesmíru objev, který nemá obdoby).

Témata: raketa, start, stanice, vesmír
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu