Amazonie se mění k nepoznání. Přestává zastávat životně důležitou funkci pro naši planetu

Věda a technika 17. července 2021 | 09:21 — Lukáš Bauer
Nová vědecká studie varuje před změnami, které nastaly v oblasti amazonského pralesa a způsobují, že z oblasti do atmosféry uniká více oxidu uhličitého, než kolik dokáže pohltit. Amazonský prales je přitom přezdíván plícemi Země, díky jeho schopnosti pohlcovat obrovské množství oxidu uhličitého.
Další 2 fotografie v galerii
Amazonie přestává pohlcovat oxid uhličitý / Depositphotos

Amazonský prales zastává na naší planetě nenahraditelnou ekologickou funkci, protože zadržuje obrovské množství oxidu uhličitého, který by se jinak uvolňoval do atmosféry. Jak ale naznačuje nová vědecká studie, tato jeho funkce začíná výrazně slábnout a v některých oblastech dokonce do atmosféry vypustí více oxidu uhličitého, než dokáže zadržet.

Vědci se ve své studii zaměřili především na brazilskou část Amazonie, která v některých oblastech začíná vypouštět značné množství oxidu uhličitého. Za tuto nepříznivou situaci v pralese podle jejich závěru může především nadměrné kácení, změny klimatu a některé další lidské aktivity.

Stále není pozdě

Amazonský prales, někdy také označovaný za plíce světa, je největší přírodní uložiště oxidu uhličitého na planetě. Měření z vybraných oblastí z posledních let však ukazují, že se v některých částech pralesa tyto obrovské zásoby začínají uvolňovat do ovzduší. Tento varovný fakt může podle vědců představovat v budoucnu velký problém.

Problém je nelegální těžba a zemědělství

Nejhorší situace je podle expertů především v letních měsících, kdy v oblastech panuje větší sucho, přesto je však podle nich Amazonie jako celek stále ještě v rovnováze. Jako největší problém vnímají vědci především značné kácení pralesa, které je stále nad přijatelnými normami. V oblatech se kácí obrovské množství dřeva ilegálně a vláda nemá nad tímto nešvarem příliš kontrolu.

Prales je také kácen zemědělci, kteří se snaží získat novou a úrodnou půdu pro pěstování plodin. Pokud vše půjde tímto tempem, podle vědců do několika desítek let nastane nerovnovážný stav a prales už nebude schopen zastávat jeho životně důležitou funkci. Přestože si ekologický význam pralesa brazilská vláda uvědomuje, stále se nedaří situaci stabilizovat. Brazílie dokonce už požadovala po okolních státech, aby jí přispívaly na údržbu pralesa miliardami dolarů. Dále čtěte: (Obří vodní nádrž v Etiopii sebere nejdelší řece světa až třetinu vody. Narušila politické vztahy na severu Afriky).

Zdroj info: Nature.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu